Русия и Украйна с взаимни обвинения за неосъществената евакуация

18:25, 05 мар 22 25 2209 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мариупол е под обстрел въпреки обявения преди повече от два часа зелен хуманитарен коридор, съобщи заместник-кметът Сергей Орлов пред BBC.

Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Това е лудост, казва той.

По-рано се появи информация, че временното примирие не се спазва в края на зеления коридор. Градският съвет съобщи в Telegram, че се водят боеве в района на Запорожка, където свършва хуманитарният коридор. Властите на пристанищния град съобщиха, че отлагат евакуацията. Заместник кметът отбеляза, че и Мариупол все още е обстрелванНяма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия маршрут. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да избягат под обстрел“, допълни Сергей Орлов, цитиран от offnews.bg.  

Властите призоваха жителите на Мариупол да се разпръснат и да намерят места за убежище или ако могат да се върнат по домовете си. Градът с население около 450 хиляди души на Азовско море е обкръжен от руски сили.

Москва обвини Киев, че не е позволил на хората да се евакуират

Руското министерство на отбраната от своя страна заяви, че никой не се е възползвал от двата хуманитарни коридора близо до Мариупол и Волноваха. Москва обвини украински националисти, че не са позволили на хората да се евакуират.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

Тази сутрин Министерството на отбраната на Русия съобщи, че хуманитарните коридори ще стартират в 10 часа московско време, като в следващите 7 часа трябваше изстрелите да спират, за да се евакуират цивилните. Украинските власти също потвърдиха по-рано, че е постигнато съгласие за коридорите. Малко по-късно обаче се оказа, че това не е така...

Мариупол от дни е без ток, вода и отопление. Иманно затова днес трябваше да бъде направен опит да се възстанови критичната инфраструктура, както и да бъдат доставени необходимите храна и лекарства за хората, които остават в града. 

Градът е стратегически важен, защото контролът върху него ще създаде сухопътен коридор между Крим и подкрепяните от Русия региони Луганск и Донецк. Руските войски също така продължават да се опитват да достигнат административните граници на Луганска и Донецка област, за да създадат коридор по суша от анексирания от Русия Крим до сепаратистките райони.

Офанзивата на Москва продължава вече десети ден с подкрепата на авиация и употребата на високоточни оръжия. Киев понесе нови руски ракетни удари, като в столицата се чуват експлозии. Бомбардировките продължават в североизточните градове Харков и Чернигов, съобщава „Мediapool“, като се позовава на данни на украинските военни.

Колко украинци са влезли в България?

Въпреки временното спиране на огъня военните действия в Украйна продължават. Обстрелът в източния град Суми започна в 05:00 местно време. В Харков също са били чути множество експлозии. Има предупреждения за въздушни нападения в столицата Киев, в градовете Житомир и Чернигов.

Британското разузнаване съобщи по-рано днес, че през последните 24 часа са извършени по-малко руски въздушни и артилерийски удари, отколкото през предходните дни. Според военното министерство на Лондон руските сили напредват към южния пристанищен град Николаев, а част от тях може да се насочат и към Одеса.

Ще има ли трети кръг на преговори между Русия и Украйна? 

Хуманитарните коридори бяха договорени по време на втория кръг двустранни преговори между Русия и Украйна в четвъртък. Очаква се през уикенда в Беларус да се състои третият кръг на преговори. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче заяви, че по-нататъшният ход на преговорите може да се прецени от евакуация на цивилни. 

„Правим всичко от наша страна, за да проработи споразумението. Това е една от основните задачи за днес. Да видим дали можем да продължим по-нататък в процеса на преговори“, каза президентът във видео съобщение, публикувано в канала му в Telegram и цитирано от БГНЕС.  

Руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че не е оптимист за преговорите за мир след гневните изявления на украинския президент Володимир Зеленски. Според Лавров крайната цел на Зеленски е да предизвика война между Русия и НАТО.

Руските власти задържат активисти в навечерието на протести

Междувременно руските власти претърсват и задържат активисти в навечерието на антивоенни протести в страната, обявени за 6 март.

В Санкт Петербург и Владимир са били претърсени над 10 активисти, общински заместници и защитници на правата на човека, защитавали протестиращи в съда, съобщи „Свободна Европа“, като се позовава на „Медиазона“.

Сигнали и молби за съдействие на български граждани се приемат денонощно на дежурните телефони на дирекция „Ситуационен център“: +35929482404; +35929713856; +35929482552; +35929482085; +35929483051; +35929483052 или на имейл: [email protected].

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама