Заради снежните топки по Петков: Министър поиска оставката на шефа на НСО

19:26, 05 мар 22 / Политика 25 2044 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Транспортният министър Николай Събев поиска оставката на директора на Националната служба за охрана заради напрежението на паметника Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от недоволни граждани.

По думите му от предния ден НСО е била информирана за програмата на премиера и на председателя на НС, но не я е изпълнила според изискванията. „Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими“, заяви той в ефира на БНТ. 

Според Събев НСО са опитали да попречат на премиера да стигне до върха на Шипка с аргумент, че това било опасно за него. „Сценарият е следният: идват премиерът и председателят на НС, опитват се да кажат нещо, хората ги заглушават, след това те си тръгват и не стигат до върха. Това беше сценарият на „Възраждане“ и сценарият, който НСО опосредства. Благодарение на това, че Кирил Петков не спря, ние се качихме заедно и поднесохме венци и отдадохме почит. В един момент си зададох въпроса - възможно ли е НСО да бъде използвана като политически инструмент, коалиционен партньор на партия „Възраждане“, каза той.

Именно заради това транспортният министър е изпратил писмо до президента, с което настоява за предсрочно прекратяване на пълномощията на началника на НСО. Според него в България се води кибервойна.

„Българският закон забранява и санкционира действия, които са свързани с подбуждане на омраза, подбуждане към война. В момента това се случва в България. Това са агенти и провокатори, които биха искали България да остане с разградена държавност“, смята Николай Събев.

Напрежение на Шипка: Освиркаха и замериха със снежни топки премиера

Припомняме, че на 3 март министър-председателят Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев се качиха на връх Шипка за тържественото честване на националния празник - 144 години от Освобождението на България. Викове „Предатели!“, „Оставка“ и „НАТО, вън!“ заглушиха речта на Минчев, а след речта на премиера, Кирил Петков беше замерян със снежни топки. След инцидента Петков коментира, че „шепа провокатори се опитват да внесат разделение и омраза в обществото на националния ни празник“.

До момента исканата оставка не е коментирана официално, нито има реакция от НСО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама