САЩ и Полша обсъждат изпращането на МиГ-29 на Украйна

09:30, 06 мар 22 25 1795 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски отправи вчера поредна „отчаяна молба“ пред повече от 280 членове на Сената и Камарата на представителите Украйна да получи самолети от руско производство, съобщи лидерът на мнозинството в долната камара на американския Конгрес Чък Шумър, предадоха „Ройтерс“ и БТА.

Припомняме, че още преди дни Володимир Зеленски поиска бойни самолети руско производство от източноевропейски държави, тъй като украинските пилоти са обучени да управляват такива.

„Тези самолети са много необходими. И аз ще направя всичко по силите си, за да помогна на администрацията да улесни прехвърлянето им, каза Шумър в изявление.

Малко по-късно четирима представители на американските власти обявиха, че Вашингтон обсъжда с Варшава възможността Полша да предостави свои изтребители МиГ-29С на Украйна, пише БНР, като се позовава на „Политико“. В замяна Варшава трябва да получи изтребители F-16. Не е ясно обаче как Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на руски самолети в Украйна.

Работим с поляците по въпроса и водим консултации с останалите съюзници в НАТО“, каза официален представител на Белия дом пред медиите, цитиран от „Свободна Европа“. 

Белият дом съобщи за пореден разговор между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски, в който американският държавен глава е обещал, че САЩ ще увеличат отбранителната, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна. „Заедно ще получим тази помощ от над 10 милиарда долара бързо под формата на икономическа и хуманитарна помощ, както и помощ за сигурност на украинския народ“, е казал Шумер след техния разговор, според източник на Ройтерс. Сенаторът републиканец Стив Дейнс съобщи за Фокс Нюз, че половината от предвидените средства - 5 миларда долара, ще отидат за военни цели.

Зеленски към НАТО: Плащате с литри гориво за литрите наша кръв

А относно критиките на Зеленски към НАТО, че се отказали да затворят небето над Украйна, републиканският сенатор Бен Сасе е обяснил, че това би означавало изпращане на американски пилоти в битка срещу Русия - в битка между ядрени сили, която може бързо да излезе извън контрол. Но той е посочил, че САЩ трябва да доставят на Украйна самолети и хеликоптери, освен дронове, съобщава „Файненшъл таймс“. 

„Не сме част от конфликта“: НАТО няма да се намеси в Украйна

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. Страни като България, Полша и Словакия са изразили колебания по този въпрос, сочи агенция  „Франс прес“. Българският премиер Кирил Петков преди дни беше категоричен, че няма да изпращаме самолети на Украйна.

Зеленски е поискал още от американските сенатори да бъде наложено ембарго на руския петрол. По думите му, ако санкциите са били наложени преди месеци, сега „нямаше да има война“.

Руските сили завзеха АЕЦ „Запорожие“

Руските сили напредват към трета украинска ядрена централа

Володимир Зеленски също така съобщи, че руските сили са превзели две украински ядрени централи и напредват към трета. Под руски контрол са Запорожката ядрена централа в югоизточния град Енергодар, която е най-голямата ядрена централа в Европа, както и Чернобил, която не е активна, но в която има персонал, който я поддържа.

Зеленски поясни, че третата централа под заплаха от превземане е Южноукраинската ядрена централа, намираща се на 120 километра северно от град Николаев, един от няколкото украински града, които руските сили се опитват да държат обкръжени, пише Нова телевизия. 

Путин успокоява стюардеси: Почти унищожихме военната инфраструктура на Украйна

В Украйна има четири ядрени централи с общо 15 реактора. Международната агенция за атомна енергия заяви, че според украинския ядрен регулатор системите за безопасност на Запорожката централа са невредими и радиационните нива са нормални. Там при руски обстрел възникна пожар в обект в пределите ѝ в нощта срещу петък, но той беше потушен, без да има радиационно изтичане.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама