На ръба на хуманитарна криза: Евакуацията от Мариупол отново се провали

18:00, 06 мар 22 25 2376 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След проваления опит за евакуация вчера заради продължаващия обстрел, днес бе обявено ново временно примирие в Мариупол. Огънят трябваше да бъде прекратен от 10 до 21 часа местно време. И този път обаче евакуацията на цивилни се провали.

Едва 300 души са успели да напуснат града при планирана евакуация на повече от 200 хиляди, съобщиха от Международния комитет на Червения кръст, цитиран от БНР. Проруските сепаратисти и силите на украинската Национална гвардия отново си размениха взаимни обвинения за провала на хуманитарния коридор. Към момента около 400 000 души са в капана на руските сили, съобщи „Свободна Европа“, като се позовава на BBC. 

Припомняме, че вчера Русия и Украйна отново се бяха договорили за ограничено прекратяване на огъня около градовете, за да дадат време на хуманитарни организации да евакуират хората, които се опитват да избягат. Огънят според украинските спили обаче така и не е спрял и евакуацията на хора от обсадения югоизточен украински пристанищен град е трябвало да бъде спряна. Подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецка област, в която се намират Мариупол и Волноваха, пък обвиниха правителството в Киев за продължаващите сражения.

Нападенията срещу украинските градове Мариупол и Волноваха бяха подновени вчера, след като Русия официално прекрати краткото примирие, което бе обявила, за да позволи хуманитарна евакуация, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ДПА и БТА.

Мариупол е стратегически град на Азовско море, който от дни е обкръжен и обстрелван от руската артилерия. Волноваха, с население от около 20 000 души, се намира на около 65 км северно от Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че неговият град с 440 000 души население вече няма вода, отопление и електричество и страда от недостиг на храна.

„Наложително е да бъде евакуирано бързо населението на украинския град Мариупол, обсаден от руската армия и нейните съюзници заради катастрофалната хуманитарна ситуация. Тя се влошава с всеки изминал ден“, подчертаха от неправителствената организация „Лекари без граници“, които все още имат екипи на терен в Мариупол, предаде „Франс прес“.

Летището във Виница е напълно разрушено

Междувременно стана ясно, че гражданското летище в град Виница, на около 250 км югозападно от Киев, е напълно разрушено от руски ракети, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Областта около град Суми на север също е на ръба на хуманитарна катастрофа, предупреди правителственият съветник Вадим Денисенко. В Охтирка и Тростянец край Суми няма вода и електричество.

В Киев ситуацията е относително спокойна, но в подстъпите на града е струпана сериозна бойна техника.

Москва сменя тактиката

Докато руските и украинските военни сили се борят за контрола над големите украински градове, Москва сменя тактиката, като все повече разчита на ракети, артилерия и въздушни атаки, за да руши цивилна инфраструктура.

За Харков, вторият по големина град в Украйна, разположен в североизточната част на страната, това означава все по-безразборна кампания, при която цивилните стават свидетели на бомбардирането на собствените си домове, докато ракети и артилерия се стоварват върху супермаркети, училища, болници, жилищни блокове и църкви.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

Рускоговорящият град е все още под контрола на Украйна, въпреки че голяма част от всички 1,5 милиона жители вече са го напуснали. Тези, които остават, описват все по-тежки условия, които затрудняват и евакуацията. Никакви евакуационни маршрути не са направени. Влаковете не се движат в установен график и това усложнява планирането на бягство от обсадения град.

Площадът на свободата в Харков, който доскоро бе център на обществения живот в града, е ударен от руска крилата ракета според местните власти. Други източни градове също са бомбардирани и обградени от руски военни, пише „Свободна Европа“.

Русия и Украйна с взаимни обвинения за неосъществената евакуация

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама