В капана на зимата: Отново опашки от блокирани автомобили

18:50, 06 мар 22 25 1989 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Обилният снеговалеж отново изненада Агенция „Пътна инфраструктура“. Пътищата не са почистени добре и прибирането към София е затруднено. 

Наши читатели ни сигнализираха за километрично задръстване край Симитли. Те са блокирани вече час и половина. По думите им трафикът от Банско към София е изключително натоварен всеки уикенд.

Лощото време предизвика километрично задръстване и на АМ „Хемус“.

Проходи и пътища затворени за тирове

Поради обилен снеговалеж и за почистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Превала“, „Рожен“, „Печинско“ и „Предел“, както и по път III-198 Гоце Делчев – Катунци през „Попови ливади“ и път I-6 ГКПП Гюешево - Кюстендил.

За почистване е ограничено движението на МПС над 12 тона на АМ „Тракия“ в посока София, на територията на област Пазарджик. Поради снеговалеж и навявания е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход – „Троянски“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Сняг и дъжд в почти цялата страна

На Витоша само с вериги

Заради силния вятър и снеговалеж автомобилите могат да се качват на Витоша по планинските пътища „Витоша“ – „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“ само с вериги. Изеършва се опесъчаване на двата пътя. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат са на терен и оказват контрол. 

АПИ апелират шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

От Агенцията съветват шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Сняг вали в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.

305 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

В София общо 141 снегопочистващи машини са работили на терен. Извършвани са обработки със смеси срещу заледяване. Фирмите, ангажирани със зимното почистване на града, са обработвали трасета, по които се движи градският транспорт, основни улици, на места и вътрешно-квартални улици.

В момента продължават обработки в районите Витоша, Панчарево, Банкя, Овча купел, съобщиха от Столична община.

В момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама