Десетки бежанци са поискали децата им да учат у нас

13:37, 06 мар 22 25 1558 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Стартира процесът по интегриране децат от Украйна в образователната система. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на образованието акад. Никола Денков. По думите му бежанците, пристигащи у нас, имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се обучават у нас.

Докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист. Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини. Отворихме възможността за интегриране в образователната система още преди да е получен статут на бежанец, но докато това не стане, деца няма да влязат в училище“, обясни той, като посочи, че на всички деца ще им бъдат проверени поставените имунизации, като при необходимост ще бъдат извършвани такива.

Деца на украински бежанци вече постъпват в български училища и градини

Максимално бързо ще изискаме информация от Украйна по този въпрос. Вече има подадени молби, но няма интегрирани деца в системата. Децата с двойно гражданство, при които единият родител е българин, директно могат да влязат в училище. Ще има специална процедура и за преодоляване на езиковата бариера. Децата ще се обучават по програми за бежанци, е се заплащат допълнително от бюджета на МОН, е от този на училищата“, каза още Денков и допълни, че психолози ще работят с всички деца, които имат нужда. „Това ще става на вече разкритите телефонни линии, които се ползваха по време на пандемията“, обясни той.

Ще се намалят ли таксите на украинските студенти и ще отпадане ли таксата за общежитие? 

Николай Денков коментира още, че се обсъжда и намаление на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие. „В момента украинските студенти у нас са над 1000, около 1 075. Обсъждаме намаление на таксите, но това трябва да се направи правилно, единствено за нуждаещите се. Иначе всички висши учебни заведения  у нас откликнаха и са готови да помогнат не само на студентите, но и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията“, каза още министърът.

Сливането на университети

Във връзка с идеята за сливане на университети акад. Денков обясни, че това е практика и в други страни, като България е закъсняла с нея.

Целта е там, където образованието е раздробено, като в София, да има сливане, за да станат университетите о-видими за студентите и за чуждестранните компании“, обясни той.

Николай Денков увери, че тестовете за учениците ще отпаднат, веднага, когато експертите са сигурни, че е безопасно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама