Петков размаха пръст на Митрофанова, тя се извини

20:20, 06 мар 22 / Политика 25 2338 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като МВнР така и не скастри руската посланичка Елеонора Митрофанова за реториката ѝ към страната ни и НАТО, премиерът Кирил Петков взе нещата в свои ръце. Той покани на разговор първия руски дипломат, а тя не посмя да се измъкне и се отзова. 

Припомняме, че преди дни МВнР я призова, за да ѝ бъде връчена нота за изгонване на двама руски дипломати, но тя така и не отиде. 

Петков я призова да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване. Министър-председателят изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции, съобщиха от правителствената информационна служба. Оттам съобщават още, че посланик Митрофанова се е извинила на министър-председателя. 

Митрофанова сравни България с Донбас

Премиерът изрази и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България. „Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна“, подчерта той.

Петков настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък. Той призова за спиране на войната и връщане към диалога.

В съобщението обаче няма информация премиерът да е предупредил руският дипломат с изгонване, каквито призиви имаше в последните дни от няколко политици. 

По-късно Кирил Петков коментира в ефира на bTV, че срещата с руския посланик е била по негова инициатива. „Когато има обидни думи към българската държава, това не може да остане без последствия. Уважението към българските институции трябва да бъде ясно изразено. Получих лични извинения и лични уверения, че оттук нататък ще се внимава много и няма да създава скандали“, каза той. По думите му също така е призовал посланик Митрофанова всички служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност и са под прикритие, да бъдат изпратени от нея обратно в Русия, за да сме сигурни, че това повече няма да се случи.

Елеонора Митрофанова пък коментира пред журналисти, че посолството не е било разбрано правилно от българска страна относно израза „евроатлантически подлоги“. Тя посочи още, че в Украйна няма война, а военна операция и че Володимир Зеленски „едва ли в бъдеще ще осигури мир за тази страна“. 

„Това не е война, а военна операция свързана с освобождаването на Донецка и Луганска области, които 8 години се намираха под игото на Украйна и издевателствата на киевския режим. Никакви преговори с Украйна за тези 8 години не действаха. Мир би се постигнал, когато изцяло бъдат освободени тези две области или когато тези нацистки движения бъдат унищожени или разформировани“, каза тя, цитирана от bTV. 

От Руското посолство все още не са излезли с официално съобщение от срещата на Елеонора Митрофанова. Поздравът за националния празник, в който Освободителната война е сравнена с нахлуването в Украйна, обаче все още стои на челно място в официалните Facebook страница на дипломацията.

Руското посолство у нас заговори за „евроатлантически подлоги“

Припомняме, че на 1 март руското посолство обяви във Facebook, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна. В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на „информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги“.

Министерството на външните работи пък изпрати нота на руското посолство, което обаче вместо извинение, се впусна във филологически и философски анализ на думата „подлоги“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама