Как държавата ще помага на украинските бежанци?

09:53, 07 мар 22 25 1832 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващите умуват над три варианта помощи за украински бежанци у нас. Те включват поемането на пълен пансион в хотели или ведомствени почивни бази, компенсации само за подслон без изхранване, както и подпомагане на бежанци, настанени в домове на български граждани, пише „Сега“.

До ден-два мярката ще е готова и ще бъде обявена на сайта на Министерството на туризма, заяви пред БНТ шефът на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. И трите вида компенсации ще действат със задна дата в срок от три месеца.

Държавата ще плаща по 40 лв. на ден за всеки украински бежанец

„В момента всеки хотелиер подава данни в Министерството на туризма за настанени бежанци. Когато мярката бъде готова и одобрена, ще бъдат публикувани и критериите и списъците с базите“, обясни Димитров. Както вече стана известно, компенсацията ще бъде размер 40 лв. на ден за човек, като министърът на туризма Христо Проданов обяви, че в тази сума се включва и храната.

„Тази сума е определена след сондаж от бизнеса. Получихме предложения от 10 до 180 лв. на ден. Разбира се, ние не може да предложим 5-звезден пансион“, каза Димитров. Той подчерта, че основно бежанците от Украйна са майки с деца, като дори има деца без родители.

Компенсациите ще се дават на украинските бежанци без значение от вида на престоя им, стана ясно от думите на Димитров. Те може да влязат в сраната като обикновени граждани, може да се регистрират и като търсещи закрила. Очаква се влезе в сила и решение на ЕС за временна закрила, с което украинците ще получат разрешение за тригодишен престой с възможност за работа.

Ще отпадне и туристическата такса, която сега хотелиерите, настанили украински бежанци, са принудени да превеждат в общинските бюджети. „Не виждам причина тази такса да се начислява, защото е ясно, че тези хора не са туристи“, заяви Илин Димитров.

Откъде ще дойдат парите?

Шефът на туристическата комисия в парламента не можа да отговори на въпроса какви разходи ще струва тази помощ на бюджета и откъде ще бъдат намерени те. На този въпрос ще отговори Министерство на финансите, каза Димитров.

Той подчерта, че основен приоритет на държавата ще е да напълни първо базите на различни министерства и държавни структури, а след това частни хотели. „Когато мярката е готова и бъде обявена вече официално, всеки хотелиер или къща за гости ще си направи сметката дали може да поеме издръжката на бежанци от Украйна“, каза Димитров. По думите му в Министерството на туризма вече са подадени заявки от държавни бази и частни хотели за близо 1200 бежанци.

Правителството с щаб заради кризата в Украйна

Очаква се днес Министерският съвет да сформира специален щаб заради кризата около войната в Украйна. Той ще координира всички действия около бежанската вълна, както и нуждите на държавата за бързи реакции при евентуално напрежение, предаде Нова телевизия.

Идеята е на всички гранични пунктове да бъдат разположени фургони, които ще помагат на всеки един бежанец, който влиза у нас.

Чрез резерва се подсигуряват количества горива. Кабинетът предвижда да изкупи и количества зърно и пшеница, за да запълни държавния резерв до 2023 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама