Големите кавички: „Няма да простим, няма да забравим“

09:16, 07 мар 22 / Големите кавички 25 1729 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Война, фойерверки и кученца

Няма да простим, няма да забравим! Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в ново видео обръщение в неделя през нощта. 

Днес е Денят за прошка. Ден, в който ние винаги търсим прошка – един от друг, от всички хора, от Бог. Но днес изглежда, че мнозина изобщо не си спомнят за този ден. Мнозина не изрекоха думите „Прости ми“ и задължителното „Бог прощава и аз прощавам! Днес тези думи изглежда са изгубили смисъла си, поне частично“, обяви той.

Ние няма да простим за разрушените къщи, няма да простим за ракетите, които нашата противовъздушна отбрана свали днес над Охматдит. И още 500 такива ракети, които удариха нашата земя, цяла Украйна. Удариха нашите жени и деца. Няма да простим стрелбата по невъоръжени хора, разрушаването на инфраструктурата ни. Ние няма да простим!“, заяви емоционално той. 

Стотици и стотици жертви. Хиляди и хиляди страдания. И Господ няма да прости – нито днес, нито утре. Никога. И вместо прошка ще дойде Денят на страшния съд. Убеден съм в това. Изглежда, че всичко, което ни причиниха руските войски, не им е достатъчно. Не са им достатъчно разбитите съдби, смазаните животи… Те искат да убиват още и още“, каза още украинският президент.

„Утре Русия официално обяви, че започва обстрел на нашата територия, на нашия отбранителен комплекс. Повечето от тях са построени по времето на Съветския съюз, а сега се намират в нашите населени места. В тях работят хиляди хора, стотици хиляди живеят около тях – това е убийство, преднамерено убийство. И аз не чух реакция от нито един лидер днес, от нито един западен политик, реакция на това обявление. Представете си какво чувство на безнаказаност има у нашествениците – те обявяват официално своите жестокости. Защо? Защото няма реакция, защото има мълчание. Нито дума – сякаш западните лидери изчезнаха тази вечер, днес. Надявам се, че поне утре ще ги забележите. Реагирайте, кажете нещо“, призова Зеленски.

Ние добре знаем кой организира тази атака. Знаем прекрасно как ще бъдат предадени заповедите по вертикалата на командването. Знаем всичко и не ви прощаваме. Чака ви трибунал и Божието правосъдие, ако решите да се скриете. Дързостта на агресора показва, че санкциите не са достатъчни. Те не разбраха, не почувстваха, не видяха, че светът е решен, истински решен да спре тази война...

Благодарен съм на всеки украинец, който остава, за да защитава нашите градове, нашата свобода. Но знам също, че има хора, които наистина трябва да се измъкнат, които не могат да останат. Чухме обещанията, че ще има хуманитарни коридори, но такива няма. Вместо хуманитарни коридори, те могат да правят само кървави такива. Семейство беше убито днес в Ирпен. Мъж, жена и двете им деца. Директно на пътя, като на стрелбище, в момент, когато те просто се опитваха да напуснат града, да избягат. Цяло семейство… Колко такива семейства загинаха в Украйна?“, попита той. 

„Няма да забравим. Ще накажем всеки, които извърши зверства по време на войната. Няма да има спокойно място за нас, освен в гроба“, закани се още Зеленски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама