Обвиненият за схемата „Хемус“ излиза от ареста

13:11, 07 мар 22 25 1661 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийски градски съд пусна под домашен арест Борислав Колев, който е обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус”.

„С оглед на чистото му съдебно минало и семейното му положение съдът намира, че към настоящия момент мярка, която да изпълнява разпоредбата за неотклонението, е домашен арест“, реши съдебният състав, предаде БГНЕС.

Доказателствата по делото сочат, че изтеглените касови суми от парите за магистралата са били предавани в чанти и сакове на обвиняемия Колев, а после са били транспортирани с автомобил и оставяни за съхранение на специални места. 

Рашков: 30 - 40% от авансовите плащания за „Хемус“ са отивали в ГЕРБ

На лице са доказателства, че Борислав Колев е имал директно отношение към дружествата, които са извършили престъплението, стана ясно в съдебна зала. Съдът отчете, че по делото се извършват необходимите действия за откриване на истината, но засега други лица не са установени: „Вероятно са участвали повече от две или три лица в изпирането на парите, но това не означава, че Борислав Колев не е участвал в схемата“.

Обвиняемият поиска да бъде пуснат на свобода, за да издържа семейството си. „Три месеца съм задържан с мотивите, че ще се укрия. Аз искам да остана тук и да помогна истината да излезе на светло. Искам да се осигури спокойствие на семейството ми. Няма как да продължа да съдействам на разследването при положение, че децата ми са сами навън. Моля да ме освободите и да ми дадете възможност да работя, за да издържам семейството си“, каза Колев.

Единственият обвинен за „Хемус“ проговори пред Рашков и Гешев

Той директно обяви пред съда, че го е страх, особено след едно много любопитно изтичане на информация за прословутия му разпит пред главния прокурор. „На 21 декември аз давам показания в присъствие на двама прокурори, разследващ полицай и г-н главния прокурор. Моите показания приключват в 19.00 часа същата вечер. А в 21.00 часа в интернет медии са цитирали имената на 2 лица, които съм посочил – лица, които са от съществено значение за разследването“, каза днес Колев пред съда, цитиран от Клуб Z.

Аз съм единственият лично заинтересован нещата и истината да излезнат наяве. Не съм аз този, който възпрепятства разследването, заяви още той. Според адвокат Христо Ботев, който защитава Колев, клиентът му е съдействал на разследващите органи по време на цялото разследване, а самата конструкция на обвинението не доказва дейност за пране на пари. 

Прокуратурата обвини директора на ГДБОП за натиск по делото „Хемус“

Заради делото за източените милиони от строителството на АМ „Хемус“ се стигна до сблъсък между прокуратурата и МВР. Държавното обвинение привлече към наказателна отговорност шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск върху магистрати. Според прокуратурата той си е позволил с „неподходящ тон“ да иска от наблюдаващите прокурори да разпитат обвиняемия Борислав Колев, който заявил, че е готов да съдейства срещу споразумение. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама