Пореден драстичен скок на цената на олиото

10:48, 09 мар 22 25 2352 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Драстичен скок на цената на олиото в Хасково и Димитровград. На места литърът достигна 6 лева, което шокира клиентите.

В един от хранителните магазини в Димитровград изборът е според марката, но най-евтината цена е 5,49 лева. По същото време в Хасково все още има магазини, в които олиото струва 4,30 лева за литър, но продавачите казват, че това няма да се задържи за дълго. 

Току-що разбрах, че новата цена от днес - едрова цена е 4,30 лева. Това значи, че продаваме без печалба“, каза Сийка Иванова, собственик на хранителен магазин, цитирана от bTV. 

Бърза сметка на търговеца и цената скача пред очите ни. Поскъпването на олиото доведе до засилено търсене, но до недостиг в магазините на стоката не се стигна.

По данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената на литър олио на едро само за седмица е скочила с 9 стотинки. 

Производителите прогнозират двоен скок на цената му в магазина. От фабриката в Калиакра обясниха това с войната в Украйна.

В момента 80% от световното производство на слънчогледово олио е концентрирано в Русия и в Украйна. Съответно нарушаването на доставките от тези дестинации предизвика изключително повишаване на търсенето от западноевропейски страни от Азия към българските производители, което доведе до изключително увеличение на цената на слънчогледовото олио у нас“, казаха от фабриката, като увериха, че производството няма да спре.

Най-скъпото растително масло вече е палмовото заради войната в Украйна

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама