Украинското посолство в София не знае за черен печат на Костадинов

16:33, 09 мар 22 / Политика 25 1973 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Посолството на Украйна не е информирано за наложена от властите в Киев 10-годишна забрана на лидерa на „Възраждане“ Костадин Костадинов да влиза на територията на страната. Това става ясно от официален отговор на първия секретар на украинската дипломатическа мисия в София Олег Охотник на запитване на „Свободна Европа“.

Не знаем какво е станало с г-н Костадинов през почивните дни, гласи краткият отговор на Олег Охотник.

Припомняме, че Костадинов обяви в понеделник, че миналата седмица е влязъл в Украйна, за да посети паметника на българските опълченци и православна църква в Болград, но впоследствие е бил изгонен с черен печат. По думите му местните власти са му обяснили, че му налагат забрана да влиза в страната заради информация от българските служби, че той е проруски политик. Лидерът на Възраждане определи действията на българските служби като предателство, заявявайки, че те са поставили в риск живота на хората, с които той е бил по време на посещението си в Украйна. 

Петков към Костадинов: Като си такъв мъж, защо не си в Одеса?

Засега няма официална реакция нито от ДАНС, нито от разузнаването, нито от МВР.

„Продължаваме промяната“ пита службите за черния печат 

Междувременно парламентарната група на „Продължаваме промяната“ призова със своя декларация службите да информират Народното събрание защо техен колега е бил принудително изведен от Украйна, както и дали от това произтичат някакви рискове за националната сигурност.

Не ни е известно в историята на Народното събрание да е имало друг такъв случай, в който народен представител да получи черен печат, тоест забрана за пребиваване в свободна и демократична държава“, каза от трибуната депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков.

Той поиска службите да огласят с каква информация разполагат за Костадинов „и на база на какви съмнения службите в Украйна са стигнали до това крайно решение“. 

Костурков адресира призива на управляващата партия до ДАНС, Държавната агенция „Разузнаване“, Военното разузнаване и МВР, които са подчинени на изпълнителната власт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама