Мораториумът пада, токът нямало да поскъпне

17:46, 09 мар 22 / Политика 25 2084 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Не стои на дневен ред удължаването на наложения до края на март от парламента мораториум върху цените на тока и газа, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти в Министерския съвет след заседанието на правителството. 

По думите му енергийният регулатор, след встъпването на новия председател Станислав Тодоров в длъжност, е започнал анализи за ново ценово решение за електрическата и топлинната енергия от 1 април, но то нямало да доведе до поскъпване. „Не става въпрос за запазване на действащата от 1 юли 2021 г. цена на тока, а за ново решение“, изтъкна Василев. 

След скока в тока: Ще се реши ли проблемът на общините?

Припомняме, че забраната да се пипат цените на тока и парното бе наложена в средата на декември 2021 г., дни след идването на власт на правителството на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който се ядоса на Комисията за енергийно и водно регулиране, че обяви в деня на клетвата му намерение за сериозно поскъпване на тока и парното от 1 януари 2022 г. 

Мораториумът е в сила до края на 31 март. Дотогава комисията не само трябва да е публикувала своите разчети, но и да е провела обществените обсъждания и консултации по извънредно определяните цени от 1 април, Отделно всички фирми по веригата трябва да внесат своите заявления за цени в редовния регулаторен период – от 1 юли 2022 г. до края на юни 2023 г.

В политическата сила до преди два дни имаше нагласа нейни депутати да поискат удължаване на мораториума върху цените на тока и парното, с намерението той да важи до края на юни и да се влезе в нормалния регулаторен период. Причината бе да се изчака да се видят по-устойчиви тенденции на пазарите на ток и газ, където от началото на войната има сериозни движения нагоре и надолу, което пречи на по-стабилни прогнози, обясниха народни представители от „Продължаваме промяната“ пред „Mediapool“. Правителството обаче явно смята, че по-добрият вариант е да се следят отблизо процесите и да се вземат решения в движение.

Василев обяви, че компенсациите заради скъпия ток остават до 31 март, а те включват и помощ за електропреносния оператор и електроразпределителните дружества. Не е ясно обаче как КЕВР ще намести в бъдещите цени тези поемани сега от държавата разходи, без да се наложи повишение на крайната цена за бита.

По думите на финансовия министър новият регулатор разработва и пускането на нов сегмент за търговия на борсата за ток, в който да се предлагат договори за 12 и 18 месеца на по-ниски цени от сегментите ден напред. „Освен това от 15 март се очаква да заработи едната турбина на ПАВЕЦ Чаира, което също да се отрази в цените на пиковата енергия и да ги намали“, посочи Василев.

Изграждане на ВЕИ централи за собствени нужди

Експерти коментираха, че предстои и пълноводният сезон и увеличаване производството на ток от хидроцентрали, чиито цени са доста ниски и това също трябва да натисне надолу борсовите цени на тока.

По думите на енергийния министър Александър Николов работи се усилено за ускоряване и облекчаване на бизнеса при изграждането на ВЕИ централи за собствени нужди, включително се разговаря с инвеститори, които да осигуряват финансирането на такива мощности, тъй като те имат възможно най-евтината енергия.

По-късно говорителят ана кабинета Лена Бориславово обяви, че предстои внасяне в Народното събрание на проект за изменение на Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията, с който ще се облекчи процесът по съгласуване и издаване на разрешително за строеж на ВЕИ мощности. „С това всяко производствено предприятие-консуматор ще може по-бързо да изгради централа за собствено ползване на алтернативни източници на енергия. По този начин ще може да намали сметките си за ток през един облекчен режим“, заяви тя..

Не се очаква и скок в цената за парното

Според Асен Василев не се очакват и драматични решение в цените на парното, тъй като поскъпването на природния газ от 1 март е само 3.5 процента“. Спрямо заложената цена на топлофикациите стойността на синьото гориво в началото на миналия юли поскъпването е доста сериозно и досега топлосналдителните дружества също бяха компенсирани частично за разликите в определената и пазарната цена на газа. Без сегашните компенсации, плащани от държавата, въобще не е ясно как енергийният регулатор ще изведе решението на ценовата формула до краен резултат да няма по-сериозно поскъпване.

По думите на финансовия министър остава обаче проблемът с неплащането на сметките за газ от страна на столичното парно, а добрата новина е, че отоплителният сезон приключва на 31 март. „Правителството остава в контакт с бизнеса и ще следи ситуацията на електроенергията пазар и при необходимост ще се мисли дали да се вземат нови мерки за компенсирането на разходите за ток и газ“, посочиха Василев и енергийният министър Александър Николов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама