Какво ще се разберат лидерите на ЕС за зависимостта от руски газ

08:40, 10 мар 22 25 965 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейските лидери се събират на неформална среща във Версай днес и утре. Домакин ще бъде френският президент Еманюел Макрон. От българска страна в разговорите ще се включи и премиерът Кирил Петков.

„Горещият картоф“ на срещата се очаква да бъде намаляването на енергийната зависимост от Русия, като ограничат вноса на руски газ, нефт и въглища. Именно тази тема разединява страните членки на Евроъюза. Европа не може да си позволи да последва Съединените щати в забраната за внос на руския енергийни източници, това е мнението на редица европейски лидери. 

Как Съюзът обаче ще компенсира щетите от рекордните цени на горивата? Това ще е другата спорна тема днес. Според Гърция е необходимо налагане на таван в цените. Други страни членки искат общ европейски заем, подобен на този за справяне с коронавируса. Страната ротационен председател Франция е съгласна. А т. нар. пестеливи страни, начело с Нидерландия, обаче категорично се противопоставят.

Възможностите за компенсации на национално ниво за най-засегнатите домакинства и предприятия от рекордните цени на енергията вероятно ще бъдат отложени за следващата лидерска среща в края на месеца, предаде bTV. 

Настоящата среща във Версай се очаква да приключи с декларация за значително укрепване на отбранителната способност на Европа, както и за категорично намаляване на енергийната ѝ зависимост от Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама