Музей спасява руски произведения от руснаците

18:40, 10 мар 22 25 1263 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служителите в най-големия музей в Харков се мъчат да спасят безценни произведения на изкуството, много от тях руски, докато руснаците обстрелват града, предаде АФП.

Внушителната сграда още стои, но прозорците са счупени, по пода има гипс и прах, а околните улици са покрити с отломки.

Имаме повече от 250 000 произведения в колекцията си“, каза Марина Филатова, която ръководи отдела за чуждестранно изкуство в Музея на изкуството в Харков. Тя добави, че колекцията им е една от най-големите и най-ценните в страната.

Ирония на съдбата е, че трябва да спасяваме руски произведения, картини от руски художници от техни сънародници. Това е варварство“, посочи тя.

В Украйна милиони хора бягат от зоните на военния конфликт, още повече остават на място, за да отблъскват руснаците. Някои се опитват освен човешки живот и хора, да спасяват и украинската култура и изкуство.

В Одеса паметникът на херцог Ришельо е обграден с чували с пясък до раменете.

Една от най-ценните творби в музея в Харков е „Казаци пишат писмо до турския султан“ от Иля Репин. Тя вече е свалена от стената, готова да бъде отнесена на безопасно място. „Картината не би трябвало да се мести“, каза Филатова. „Трябва да се избягва всякакво движение. Много внимаваме с нея“.

В празните и студени галерии са останали някои картини, други са подпрени до стените, готови да бъдат изнесени. В колекцията има също картини от Албрехт Дюрер и холандски майстори. Тя е непокътната, но при счупените прозорци не е възможно да бъде контролирана температурата и влажността, пише БТА.

Действителните щети ще бъдат оценени чак в мирно време“, каза Филатова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама