Путин: Русия ще реши спокойно проблемите със санкциите

17:50, 10 мар 22 25 2675 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руският президент Владимир Путин заяви, че западните санкции са незаконни и Русия спокойно ще реши проблемите, произтичащи от тях, съобщава „Ройтерс“.

Говорейки на заседание на руското правителство, Путин каза също така, че Москва, която основен производител на енергия и доставя една трета от природния газ за Европа, ще продължи да изпълнява договорните си задължения.

Руският президент призна, че санкциите, наложени от началото на това, което Русия нарича своя „специална военна операция в Украйна“, се усещат. „Ясно е, че в такива моменти търсенето на определени групи стоки винаги нараства, но не се съмняваме, че ще решим всички тези проблеми, като работим спокойно“, каза той.

Без напредък по преговорите на срещата на външните министри

Постепенно хората ще се ориентират, ще разберат, че просто няма събития, които не можем да предотвратим и да разрешим“, допълни той.

На същата среща финансовият министър Антон Силуанов каза, че Русия е предприела мерки за ограничаване на изтичането на капитали и че страната ще обслужва външните си задължения в рубли. „През последните две седмици западните страни по същество водеха икономическа и финансова война срещу Русия“, каза още той. И отбеляза, че Западът не е изпълнил задълженията си към Русия, като е замразил нейните златни и валутни резерви. „Западът се опитва да спре външната ни търговия“, каза Силуанов, пише БНР.

В тези условия приоритет е за нас да стабилизираме ситуацията във финансовата система“, заключи Силуанов.

В нов телефонен разговор лидерите на Франция и Германия поискаха от руския лидер да спре бойните действия и да реши спора си с украинското ръководство чрез дипломация. Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Владимир Путин са се разбрали да продължат контактите помежду си през следващите дни. За „възможно по-скоро“ спиране на войната се изказа китайският външен министър Уан И след видеоконферентен разговор с френския си колега Жан-Ив льо Дриан.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама