ЕС не даде дата на Украйна

08:28, 11 мар 22 / Свят 25 1813 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ще се търси отговорност за престъпленията на отговорните за войната в Украйна. Това се очаква да пише в декларация на евролидерите, които заседават вчера и днес във френския град Версай.

Във финалния документ на тази лидерска среща няма да има дата за присъединяване на Украйна към ЕС. В този финален документ не се говори и за край на руските енергийни доставки за Европа.

Единствената точка, която може би бележи голяма промяна, е общата европейска отбрана.

Руските сили напредват към Киев

В специална декларация, в която евролидерите приветстват започналото разследване на трибунала в Хага, се посочва, че Русия и Беларус ще носят цялата отговорност за престъпленията срещу цивилни граждани и обекти.

Тази лидерска среща не каза обаче кога Украйна ще се присъедини към ЕС. Редица европейски страни казват, че присъединяването ще е дълъг процес. Говори се много повече за засилено партньорство, отколкото за присъединяване, пише bTV.

Във финалния документ от срещата няма и нищо, което да сочи, че Европа възнамерява скоро да постигне независимост от руските енергийни запаси.

Голямата промяна касае европейската отбрана. Преди края на май ЕК трябва спешно да предложи конкретни мерки за значително увеличаване на инвестициите в общата европейска отбрана.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама