Facebook и Instagram разрешават призивите за смърт на Путин и Лукашенко

18:25, 11 мар 22 25 1892 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският регулатор „Роскомнадзор“ заяви, че социалната мрежа Instagram ще бъде блокирана в страната заради „призиви за насилие“ срещу армията на страната, съобщи bTV, като се позовава на BBC.

Повод за действията на Москва е по-ранното обявление на собственика на IG и Facebook – Meta, която ще разрешава „политическо говорене“, което по-рано би се смятало за призив за насилие. Това ще важи само в определени държави (сред тях – Русия, Украйна, Полша, Беларус) и само по адрес на руските въоръжени сили и президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко

Промяната е временна и ще разреши и писането на постове, които призовават за смъртта на руския президент Владимир Путин, както и на беларуския държавен глава Александър Лукашенко

Руските сили напредват към Киев

По-рано руското посолство в САЩ е реагирало на намеренията на компанията, като е поискало американските власти да спрат „екстремистките действия на Meta“, пише БТА, като се позовава на „The Guardian“. Те наричат „скандално“ поведението на компанията и твърдят, че това е още едно доказателство за информационната война срещу Русия.

Без напредък по преговорите на срещата на външните министри

Припомняме, че миналата седмица Русия забрани Facebook и Twitter в страната, защото според нея социалните мрежи са ограничавали достъпа до руски медии в платформата. 

В същото време обаче Мета ще позволи похвали за десния батальон „Азов“, пише „The Intercept“. „Засега компанията прави малко изключение за възхвала на полк „Азов“ стриктно в контекста на защитата на Украйна или в ролята им като част от Националната гвардия на Украйна“, отбелязва говорителят на Meta. Доскоро това бе забранено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама