Край на „Суджукгейт“: Живко Мартинов е с условна присъда

18:09, 11 мар 22 / Политика 25 1755 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Условна присъда от 2 години затвор постанови Върховният касационен съд за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, съобщиха от институцията. Наказанието обаче е отложено с 4-годишен срок. 

Осъдиха на две години условно депутата от скандала „Суджукгейт“

С това решение на съда се слага край на сагата „Суджукгейт“. Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г.  

Припомняме, че Живко Мартинов поискал от Проданов общо четири тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма на стойност 36 168 лв. Тогава той обяснил на бизнесмена, че е уж за премиера (бел ред. - по онова време Бойко Борисов). Прокуратурата обаче обяви, че „нито един суджук не е достигнал до министър-председателя“. А Борисов заяви тогава, че не ял суджук, защото имал високо кръвно.

През 2017 г. пък свидетелят Кирил Костов се оплака, че след като подал сигнал, срещу Живко Мартинов започнали данъчни проверки и заплахи. Прокуратурата твърдеше, че самият Мартинов се опитвал да натиска полицаи и прокурори, докато бил депутат.

Докато течеше делото, прокуратурата и ДАНС проведоха акция и арестуваха „жертвата“ по това дело - Антон Проданов. Акцията бе представена от Иван Гешев, тогава заместник-главен прокурор, като разбиване на група за ДДС-измами, припомня „Мediapool“.

Основният свидетел по "Суджукгейт" е задържан при спецакцията в Добрич

Според съда щетата за изнудвания е малко над 7 000 лева. Няма обаче данни за предадени филета Елена“ и пастърма, каквито бяха първите твърдения по този случай.

Съдът отхвърли общия иск от малко над 36 хиляди лева, за които Проданов твърдеше, че са щетите му след многократното и системно изнудване от Мартинов.

От шест обвинения, накрая само с едно

В началото прокуратурата повдигна цели шест обвинения на Мартинов - за принуда, за закана с убийство, опит за осуетяване на наказателно преследване, както и оказана принуда чрез заплахи срещу зам.-шефа на МВР в Добрич, началника на полицията в Балчик и шефа на ВиК-Добрич. Накрая бившият депутат бе предаден на съд само за изнудване на Антон Проданов.

Съдът обясни минималната присъда с чистото съдебно минало на Живко Мартинов, безупречното му поведение по време на делото и голямата продължителност на съдебното производство.

Междувременно прокуратурата прекрати и другото дело, в което бяха вкарани голяма част от останалите обвинения за изнудване, повдигнати срещу Мартинов. Те бяха за изнудване на Проданов за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис.

Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 години причини катастрофа в Добрич с двама загинали.

През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението срещу Мартинов за закана с убийство към бизнесмен. Причината бе, че заплахата не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит.

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди решението на прокуратурата да прекрати разследването за останалите предполагаеми случаи на изнудване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама