Нинова се закани да забрани износа на олио

11:52, 13 мар 22 / Политика 25 1616 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на икономиката Корнелия Нинова предупреди търговците, че може да наложи забрана на износа на олио, за да спре скока на цените му и спекулата. 

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата, заяви тя по повод истерията около цената на олиото.

Опашки, бой и смъртен случай заради олио на промоция

По думите ѝ напрежението е абсолютно изкуствено създадено. „В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим“, обясни Нинова в ефира на БНТ.

„Има олио да залеем цялата страна“

Възможността за забрана на износа на олио е предупреждение към всички, които мислят, че за два дена и две нощи могат да изнесат големи количества от този продукт и да реализират спекулативни печалби, заяви Нинова. „Това не са репресивни мерки, това са записани в закона мерки. Намесата на държавата е задължителна, тя не е репресия“, каза още Нинова и подчерта, че европейското законодателство позволява забрана на износа при форсмажорни обстоятелства.

Магазини се оплакват, че не се доставят договорените количества олио

Магазини се оплакват, че не се доставят договорените количества олио, каза пред bTV председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

По думите му КЗП ще продължи да глобява търговските обекти, които не продават стоката си на цената, на която са обещали да я продадат. КЗП събира факти и документи като изпълнение на договори и се открива това, което видяли потребителите от вчера. Вчерашната акция на търговската верига за олиото е била коректно проведена. Но през миналата седмица в друга верига търговците обявили, че няма да продават стоката, обявена в рекламната брошура, защото не е налична, съобщи Маргаритов.

Според него вече се наблюдава успокояване на пазара. Той лично е обиколил 5-6 магазина преди да гостува в bTV и видял, че има олио на цена, която била много по-ниска от тази предишните дни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама