Паулу Коелю и войната в Украйна – защо писателят стана обект на критики?

16:15, 13 мар 22 / Култура 25 2355 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Един от най-известните съвременни писатели в света Паулу Коелю срещна огромна вълна от критики заради позицията си за войната в Украйна. Всъщност 74-годишният бразилец нарича случващото се в страната с думата „криза“, пише „Булевард България“.

„Украинската криза е удобно извинение за русофобията“, написа авторът на „Алхимикът“ в профила си в Twitter на 11 март.

Стотици потребители осъдиха позицията му и го призоваха да признае цивилните жертви и разрушителните последици от войната, започната от Русия.

„Бил съм в Лвов, Киев, Одеса, Ялта, Чернобил (Украйна). Прекосил съм 10 хиляди километра от Москва до Владивосток (Русия). Да, има война, но не обвинявайте обикновените хора“, отвърна Коелю.

Полската криза от 1939 г. беше удобно извинение за германофобията“, отговаря иронично Макс Фрас, припомняйки началото на Втората световна война. „Шокирахте ме. Ума си ли загубихте, г-н Коелю?“, пита друг потребител.

„Под „криза“ имате предвид пълномащабна руска инвазия, бомбардиране на болници и масови убийства на цивилни, нали?“, пише трети. Друг заявява: „Не е русофобия да се противопоставяш на една имперска война срещу суверенна и демократична нация“.

Според данни на ООН – най-малко 549 цивилни са загинали от началото на войната на 24 февруари. От тях 41 са деца. Близо 1000 други граждани са били ранени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АнонименSeka4 13:35, 19 мар 22

От червената Сатанинска Зараза няма спасение щом си Атеист. Само БОГ може да му отвори сърцето за Истината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама