Американски журналист бе убит в Украйна

16:54, 13 мар 22 25 2131 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руските военни са застреляли американския журналист и документалист Брент Рено. 51-годишният Рено е намерил смъртта си в градчето Ирпен, близо до Киев, потвърди началникът на полицията в киевския регион Андрей Небитов, съобщи „Сега“.

Той пусна в Twitter снимка на загиналия журналист и написа: „Окупаторите цинично убиват журналистите от международните медии, които опитват да покажат истината за безчинствата на руските войски в Украйна. Днес в Ирпен разстреляха 51-годишния кореспондент на световноизвестната медия „Ню Йорк Таймс“. Още един журналист е ранен и се правят опити да бъде изведен от бойната зона“.

Малко по-късно говорител на „Ню Йорк Таймс“ заяви, че Брент Рено е бил сътрудник на вестника до 2015 г., но сега не е бил в Украйна като негов кореспондент. „Първоначалните сведения, че той е е работил за „Ню Йорк Таймс“ циркулираха, защото той е носел бадж, който му бе издаден преди много години“.

Рено и брат му Крейг работят по документални филми като „Рено Брадърс“. Убитият е носител на наградата „Пийбоди“ за документален филм, а също така продуцира предавания за НВО.

Освен него, в Ирпен руските сили са простреляли още един американски журналист, който е ранен и вече е откаран в болница. Няма информация какво е състоянието му към момента. Появи се само клип, на който се вижда, как го вкарват на носилка в болницата, а след това той разказва накратко какво се е случило, като видимо не е в тежко състояние. 

Журналистът съобщава, че се казва Уайн и е американец, като добавя: „Прекосихме първия мост в Ирпен, отивахме да снимаме как другите бежанци напускат. Тръгнахме към една кола, понеже някой ни предложи да ни откара до другия мост. Пресякохме чекпойнта и тогава започнаха да стрелят по нас, а шофьорът обърна и си тръгна... и моят приятел Брент Рено бе застрелян изотзад. Видях, че го простреляха във врата.“

САЩ се опитват да изяснят подробностите за гибелта на Брент Рено в Украйна, съобщи за Си Ен Ен президентският съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

„Ако всъщност американски журналист е бил убит, това е шокиращо и ужасяващо събитие“, каза Джейк Съливан в отговор на молба да коментира публикациите, появили се в медиите. „Поради тази причина ние работим усилено, за да създадем тежки последици за него (Владимир Путин) и се опитваме да помогнем на украинците с всякакъв вид военна помощ, която можем да предоставим“, добави Съливан.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама