„Булгаргаз“: В края на месеца ще има корекция в цената на газа

14:30, 15 мар 22 25 1713 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски в отговор на въпрос защо компанията поиска поскъпване на синьото гориво с близо 60%.

„Булгаргаз“ иска поскъпване на природния газ с 58%

По думите му в края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява.Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска“, уточни той, като отбеляза, че за потребителите на „Топлофикация“ има моратуриум до 31 март, именно затова евентуалното увеличение с 58 на сто ще се отрази на цената на парното.

„Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон“.

Мораториумът пада, токът нямало да поскъпне

По отношение на преговорите с „Газпром“ заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения. В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет. Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори, обясни Топчийски.

КЕВР предвиждат увеличението да е около 30%

Малко по-късно и от КЕВР обявиха, че гарантират увеличението в цената на природния газ през април да не бъде 58%, каквато прогноза направи вчера „Булгаргаз“. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров посочи, че се позова на борсовите цени, които през последните дни се успокояват. Колко ще бъде, ще стане ясно едва в последните дни на месец март. Към този момент, ако днес изчислим увеличението, то трябва да е около 30%“, заяви Тодоров.

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че е възможно помощта за битовите потребители на газ да бъде продължена и за април. „Ще се вземе решение към края на месеца за това как да изглежда компенсацията и дали тя да бъде продължена и за още един месец напред, тъй като реалното спиране на отоплителния сезон вероятно ще се случи някъде в средата на месеца“, изтъкна той, цитиран от БНР. 

Премиерът Кирил Петков пък смята, че заявката на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на природния газ с близо 60% от април е заради действията на бившето ръководство на дружеството, което е отказало евтината азерска суровина. Той анонсира, че ще направи опит за нова договорка с Азербайджан, така че страната ни отново да получава по-евтини количества.

На среща с бизнеса Кирил Петков заяви, че има дни, в които страната ни зависи на 100% от доставките на руски газ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама