Петков заговори за прокурорски чадър над „Булгаргаз“

15:36, 15 мар 22 / Политика 25 1605 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Институциите в България са превзети и това се случва главно заради прокуратурата. Ако там успеем да вдигнем похлупака, другите неща ще се подредят. Това обяви премиерът Кирил Петков на среща с бизнеса.

„В момента имаме един модел, където главният прокурор пази всичко. На нас буквално са ни вързани ръцете“, каза още Петков, цитиран от БНР.

Министър-председателят дори заговори за прокурорски чадър над бившето ръководство на „Булгаргаз“. По думите му прокуратурата е попречила на работата на МВР при събирането на  данни за предполагаемите нарушения от газовия доставчик „Булгаргаз“ при договарянето на синьото гориво. „Денят преди МВР, може би, да влезе за арест, папката за „Булгаргаз“ беше иззета от прокуратурата и казаха дотук“, обясни той.

Попитан какво има предвид с „може би арест“ Петков прехвърли топката в полето на вътрешния министър Бойко Рашков. „Това не го казах точно, така че  може да питате и г-н Рашков, защото аз не съм човекът, който арестува“.

Все пак той разясни, че събраната от МВР информация защо и как хората, които са управлявали „Булгаргаз“ са изкупували скъп газ и са отказвали евтин азерски газ, е отишла в „небитието на прокуратурата“. „МВР бяха събрали оперативни данни, които прокуратурата иззе по тяхна компетентност, но оттогава не сме чули какво се случва. Поредният случай, където според мен е имало ясни злоупотреби и изчезва в небитието на прокуратурата“.

В края на януари бе освободено бившето ръководство на „Булгаргаз“. Дни по-късно премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че се води разследване в дружеството. Според премиера именно старият борд е виновен за скока на цената на газа с 30%, заради „грешни решения“.

Прокуратурата не получила от МВР достатъчно доказателства за престъпления в „Булгаргаз“

В началото на февруари бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов бе извикан на разпит и обяви, че никакви притеснения по разследването. Ден по-късно държавното обвинение обяви, че към онзи момент МВР не е предоставило на прокуратурата достатъчно доказателства за извършени престъпления от страна на държавния доставчик на природен газ. Нещо повече - разследването се крепяло основно на разпита на един свидетел, затова прокурорите по делото  лично започнали да събират доказателства. Това е изключително рядко прилагана практика, тъй като над 90% от делата се разследват от полицията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама