За четвърти път: ЕК не даде „зелена светлина“ на плана ни за възстановяване

16:29, 15 мар 22 / Политика 25 1749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Противно на очавкванията на правителството Европейската комисия не даде зелена светлина“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дончев или Василев – кой носи отговорността за липса на европейско финансиране по новия програмен период

Вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев наскоро обяви, че очаква на 15 март страната ни да получи техническо одобрение, но България е договорила с Брюксел нова отсрочка за одобряване на документа - до 15 април, се разбра на редовния брифинг на комисията. От Брюксел все пак изразиха надежди документът да бъде одобрен колкото се може по-бързо, преди новата крайна дата.

Това е четвъртата поред едномесечна отсрочка, която ЕК дава за одобрение на плана по искане на българските власти, след като новото правителство реши да включи по-сериозни промени в документа.

В плана се наложиха множество корекции заради липсата на твърди ангажименти в частта нисковъгледордна икономика и стратегическото решение на правителството да се откаже от предложен от служебния кабинет проект - за изграждане на парогазова централа в комплекса „Марица Изток“, припомня „Сега“.

Според кабинета е абсурдно България да замества мощности с ресурс, при който е зависима в доставките. Проектът за парогазова централа бе заменен от друг, но също спорен - за балансиране на енергийната система чрез закупуване на батерии, които да поемат излишъците при производството на електроенергия и да могат да ги съхраняват за периоди, в които има недостиг или пазарът е по-изгоден за реализация.

България иска завод за батерии

Наред с този проект обаче правителството прие сериозни промени и в други части на плана като транспорт. От ЕК определят преговорите за конкруктивни, но явно времето не е стигнало за изчистване на всички проблеми. 

Темата за приемането на плана бе засегната мимоходом от премиера Кирил Петков на среща с бизнеса, като Петков увери, че в следващите няколко седмици председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще пристигне в България за подписването на плана.

Изненадващи визити от САЩ и ЕК у нас

Голямото закъснение на документа поставя България в ситуация още да няма приет план на фона на наближаващи срокове за отчитане на изпълнението. По регламент държавите членки следва да отчитат изпълнението на плановете два пъти годишно - до 30 април и до 15 октомври, като освен конкретни резултати следва да се докладва и изпълнението на 14 общи за целия съюз показатели.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама