Защото без култура, държавата губи идентичността си…

14:00, 16 мар 22 25 2505 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Културата е украшение в просперитет и убежище в беда“, казва древногръцкият философ Диоген Лаерций. Именно затова и украинският народ брани своята култура с каквото може, дори и под обстрели и времена на кръвопролитна война. Защото без култура държавата губи своята идентичност, а душите на хората остават пусти. 

Кадри в социалните мрежи показват как след руската инвазия, на фона на разрухата в редица градове, украинците се опитват да съхранят своето национално наследство, паметници на културата, монументи, икони, картини и знакови сгради. Музеите прибират ценни произведения на изкуството в тайници под земята, а войниците са застанали на стража около исторически забележителности в някои от градовете, които са културни средища. Гражданите пък сами пренасят чували с пясък, за да обгърнат исторически монументи. Издигат се и скелета около някои олтари.

Така например известната италианска барокова опера в Одеса от XIX в., която оцелява през Втората световна война, е обградена от всички страни с бариери от чували с пясък. На входа ѝ пък е паркиран военен камион. Жителите на града са обградили с чували с пясък и паметника на херцог Дюк де Ришельо

Френският аристократ е потомък на известния френски кардинал де Ришельо. Гражданите приемат херцога за основател на Одеса, въпреки че той започва да управлява града едва девет години след основаването ѝ. Любопитно е, че застава начело само на единадесет години. Паметникът му в Одеса е издигнат от жителите на града в знак на благодарност за икономическия му принос. 

Същото виждаме и в стария квартал на Лвов, който е обект на световното наследство на Юнеско. Части от него датират от V век. На почти всяка улица има църква и архитектура от средновековния и ренесансовия период. Там статуята на Исус Христос от Арменската катедрала бе свалена и пренесена в бункер. Последният път, когато статуята на Христос е била изнесена от катедралата, е през Втората световна война. 

Другите статуи на Божия син също са грижливо прибрани на сигурни места.  

И в Харков, който вече близо две седмици е под обсада, се полагат специални услилия да се съхранят иторическите монументи. 

Войната провокира много художници също да дадат гласност на случващото се в страната чрез своите картини. Чрез изкуството си те дават кураж на украинската армия и остро осъждат действията на руския президент Владимир Путин.

Призиви за мир пък се появиха из улиците на редица страни. 

Украйна след войната със сигурност няма как да бъде същата, но фактът, че народът мисли за своята култура във време на война, предизвиква размисъл и възхищение. Защото духовността и изкуството, преминали през не едно нападение, ще оцелеят и сега… Те ще поддържат надеждата за едно различно утре, без обстели и разруха, а след това ще запълнят и раните от войната…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама