Цветанов: За пореден път отложиха Плана за възстановяване – до кога?

12:57, 16 мар 22 / Политика 25 1119 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Само преди ден, за 4-ти пореден път България не получи зелена светлина за Плана за възстановяване и устойчивост, а отлагане на оценката с още един месец, и така до кога?! Това попита лидер на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, съобщиха от партията.

„От ноември месец 2020 г. до 30 април 2021 г. държавите членки на ЕС можеха да внесат своите планове, но Томислав Дончев и правителството „Борисов“ 3 не го направиха. Направи го служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, 6 месеца след крайния срок, внесен на 15 октомври 2021 г., но какво от това?! Поредното отлагане на плана за България ни лишава от възможността страната ни да получи авансово финансиране в размер на 1,6 млрд. лева.

Дончев или Василев – кой носи отговорността за липса на европейско финансиране по новия програмен период

Съседна Румъния получи аванс 3.7 млрд. евро – в началото на януари т.г., Гърция 3.8 млрд. евро – през август 2021 г. България освен, че ще продължи да чака, получава и бонус проверка от страна на евродепутати от комисията по бюджетен контрол, за да се запознаят с управлението на средствата предоставяни от бюджета на ЕС в стария програмен период, с отговарящ Томислав Дончев“, посочи още Цветанов.

„И докато хиляди български граждани от различни сфери на развитие очакват европейско финансиране, което в най-добрия случай ще получим евентуално догодина, само преди два дни кабинетът на Петков реши да увеличи държавния дълг с половин милиард лева под формата на държавни ценни книжа.

За четвърти път: ЕК не даде „зелена светлина“ на плана ни за възстановяване

Време е да се поеме политическа отговорност за случващото се през последните три години. Статуквото - Борисов, Дончев, Петков, Василев и Радев, доведоха страната до силна руска зависимост, лишаване на страната ни от европейската солидарност в труден момент за България и увеличават държавния дълг със 7,3 млрд. лева в бюджета за 2022г.

Трябват реални действия, а не да ни обясняват от телевизионните екрани и взаимно да се обвиняват КОЙ е виновен. Видно е че промяна няма, а има само подмяна на хора. Статуквото продължава. Докога?“, пита лидерът на ПП „Републиканци за България“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама