ИТН и ПП с мръсни номера заради новия шеф на БНБ

15:50, 16 мар 22 / Политика 25 2069 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ саботира опитите управляващата коалиция да договори консенсусна и професионална фигура за управител на Българската народна банка (БНБ). По предложение на ИТН и с гласовете на опозиционните ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ бе приета нова процедура за избор на ръководител на централната банка въпреки недоволството на най-голямата формация в управляващата коалиция - „Продължаваме промяната“.

Сред четирите партии в коалицията от седмици има напрежение по въпроса кой да оглави БНБ. „Има такъв народ“ още да не са внесли официално номинацията на своя депутат Любомир Каримански, но явно има натиск точно той да заеме поста, докато „Продължаваме промяната“ настоява за човек от своите среди.

Самият Каримански, чийто връх в кариерата е мениджърски пост в „Инвестбанк“ на Петя Славова, прави опити да оглави централната банка от миналото лято насам. Първоначално финансовото острие на Трифонов започна да сипе критики срещу действащото ръководство на БНБ, което му оказвало натиск. Впоследствие като председател на Бюджетната комисия през август 2021 г. прокара спорна процедура за спешно избиране на нов управител на БНБ, която в крайна сметка пропадна заради обществения отзвук. След като новата процедура за избор, отворена през февруари, завърши неуспешно, ИТН и Каримански отново прибегнаха към тактиката да действат сами и изненадващо за останалите в коалицията.

Смущаващият разкол сред управляващите доведе до това, че в сряда сутринта по настояване на ИНТ и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ в дневния ред на парламента бяха включени нови процедурни правила за избор на управител. Те бяха приети, както ги искаха ИТН, отново с гласовете на тези четири партии, въпреки несъгласието на ПП.

Какво предвиждат новите правила?

Правилата предвиждат кандидатът да е магистър, което по неофициална информация елиминира едно от евентуалните предложения на ПП, тъй като въпросният проектокандидат е завършил в чужбина. Освен това процедурата е със значително по-кратък срок от провалилата се – 7, вместо 20 дни за номинации. По време на дебатите от най-голямата партия се опитаха да удължат времето - поне 14 дни и аргументираха искането си с променената ситуация заради войната в Украйна, както и с това, че искат дебати с опозицията. Аргументите им обаче бяха отхвърлени от ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че когато една комисия е предложила нещо, е логично да се приемат решенията на експертите, които парламентарните групи са изпратили там, а не да се променя в пленарната зала.

Какво ни гарантира, че в следващите дни ще се проведе такъв дебат? Ако искате по-дълъг срок, не ви ли се струва честно да разкажете в тази зала какво се случи в рамките на предишния“, каза Йордан Цонев от ДПС. Той подчерта, че не вижда основание процедурата да се бави. „В тази зала има прекрасни хора за поста - Георги Ганев от „Демократична България“, Петър Чобанов от ДПС, Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС също би бил подходящ за поста. Ами ние ги търсим в МВФ, в Сингапур, пък те ни отказват. Задкулисието търси свой кандидат за поста гуверньор и за подуправителите, това е единствената цел за неразбирателството и бавенето“, коментира Цонев.

В същия дух се изказа Тома Биков от ГЕРБ: Искате позицията, но нямате човек, или, може би, ако имате, се страхувате да го предложите, защото няма да бъде приет, има нещо около него“.

Владимир Табутов от ПП отговори, че първата фаза от процедурата се е провалила не само заради най-голямата партия, а защото всяка парламентарна група има право да предложи свой кандидат.

По неофициална информация отхвърленото искане за поне две седмици за номинации е имало за цел формациите в управляващото мнозинство да имат време да обсъдят различни кандидатури и да се обединят около една, но различна от Каримански, пише „Мediapool“. Ако формациите в управлението внесат две или повече отделни кандидатури, то тогава решението кой ще е управител на БНБ ще е в ръцете на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС, тъй като управляващите ще гласуват „шарено“. Сега обаче управляващите ще имат само седмица в опит да се опитат да намерят консенсусен вариант.

Посъветвали Каримански да се откаже от надпреварата за шеф на БНБ

През почивните дни Каримански заяви, че партията му в твърдо решена да го номинира за управител на БНБ, въпреки че „по пет различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа“. Това обаче го поставя в странна ситуация, защото той в момента е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която трябва да се изпращат кандидатурите. Така, ако ИТН действително го издигне, ще изпрати кандидатурата му на него самия.

Управителят на БНБ, чийто мандат е 6-годишен, има много силни правомощия. Една от първите му задачи ще бъде да предложи двама подуправители с ключови ресори - управлението на валутния борд и платежната система. Ръководителят на централната банка ще играе и ключова роля в опитите на България да стане член на еврозоната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:29, 17 мар 22

Съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания, АСОЦИАЦИЯ НА БАНКИТЕ В ЛЮКСЕМБУРГ · Люксембург
Член на Групата на участниците от банковия сектор (ГУБС) и Координатор на работната група “Payments, Digital, Fintech and Regtech” към ГУБС, ЕВРОПЕЙСКИ БАНКОВ ОРГАН · Париж, Франция
Член на Борда за управление на SEPA схеми, ЕВРОПЕЙСКИ ПЛАТЕЖЕН СЪВЕТ · Брюксел, Белгия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама