МВР дава на прокурор двама бивши министри

17:38, 16 мар 22 / Политика 25 2469 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

МВР е приключило проверката за строежа на Националната детска болница и ще изпрати материалите на Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство срещу двамата бивши министри на здравеопазването Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и директор на държавна компания Иван Алексиев, съобщиха от силовото ведомство, цитирано от offnews.bg.

Борисов, Ананиев и Ангелов на прокурор за детската болница

Припомняме, че проверката на Главна дирекция „Национална полиция“ започна още на 16 декември 2021 г., след като полицията се самосезира по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документация от Министерството на здравеопазването и Агенция „Държавна финансова инспекция“.

От анализа на събраните до момента материали е установено, че има данни за евентуално извършено престъпление от двамата бивши министри в периода от началото на април 2020 г. и началото на октомври 2020 г. и от директор на държавна компания. Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност.

Въпреки това е извършено авансово плащане от над 9 млн. лв. с ДДС на консорциум от фирми. Първоначално поръчката за изграждане на детска болница е възложена от Министерството на здравеопазването, след това е създадена държавна компания с капитал от 100 000 000 лв. и МЗ прехвърля на нея изпълнението на проекта. През октомври 2020 г. е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

Здравното министерство внася нов план за детската болница

През август миналата година тогавашния служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров изпрати сигнал по случая на държавното обвинение, твърдейки, че има данни за редица нарушения в конкурсната процедура, проведена по времето на управлението на ГЕРБ. Тогава служебният здравен министър каза, че за строежа на болницата са били преведени авансово над 9.2 млн. лв. на консорциума от фирми от групата на „Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това. В сигнала му бяха посочени действия на „всички длъжностни лица, ангажирани по този казус“, включително на бившия премиер Бойко Борисов и бившите здравни министри Ананиев и Ангелов, които сега са депутати от партията му. Бившите управляващи от ГЕРБ бяха сключили договор за изграждане на специализираното лечебно заведение в недовършен строеж в двора на Медицинската академия в София. През миналия юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има нова, модерна сграда. След месец беше прекратен и договорът с ГБС.

В началото на февруари МВР обяви, че започва своя проверка на начина, по който е била проведена въпросната процедура. Преди два дни Специализираната прокуратура пък съобщи, че е образувала разследване за длъжностно престъпление в здравното министерство във връзка с поръчката за строеж на детска болница, но не спомена по чие време е извършено то. 

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Последното правителство на ГЕРБ (2017-2021) възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те години на миналия век.

След няколкомесечни протести на лекари, архитекти и граждански организации бившият премиер Борисов разпореди недовършената сграда да бъде съборена и изграждането на болницата да започне наново. Тоагава Ангелов обясни, че въпреки променените условия на проекта, той ще бъде довършен по вече съществуващия договор, припомня „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама