Мощно земетресение разтърси Фукушима

18:11, 16 мар 22 / Свят 25 1791 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мощно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер разлюля североизточните брегове на Япония малко преди полунощ местно време (в 16:38 ч. българско време). По данни на японската метеорологична агенция (JMA) епицентърът е бил на 60 км дълбочина в залива на Фукушима.

Припомняме, че преди повече от десетилетие същият регион беше опустошен от смъртоносното земетресение от 9-а степен, предизвикало гигантско цунами и ядрена катастрофа в местните АЕЦ. Това бе най-сериозният ядрен инцидент след Чернобилската авария от 26 април 1986 г. По ирония на съдбата днешният трус дойде само няколко дни след като беше отбелязана в Япония 11-ата годишнина от катастрофалното бедствие на 11 март 2011 г. 

Сега JMA предупреждава за цунами с височина до 1 метър, някои от които вече са достигнали бреговете на префектури Мияги и Фукушима. По първоначални данни няма жертви и разрушения, но има нанесени тежки щети по електропреносната мрежа.

Според информация от Токийската електрическа компания над 2 млн. жилища в столицата са останали без захранване. Извършват се спешни проверки на промишлените зони, включително за аварии в АЕЦ „Дайичи“ и АЕЦ „Дайни“ във Фукушима. Източната железница на Япония пък докладва за спиране на някои транспортни услуги, пише „Сега“.

Земетресението е усетено в цяла Източна Япония, включително много силно в Токио, където сградите са се разклатили осезаемо. Премиерът Фумио Кишида обяви, че правителството работи върху оценката на размера на щетите. Властите предупредиха жителите на префектурите Фукушима, Мияги и Ямагата да очакват вторични трусове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама