На фона на санкциите: Путин вдига заплатите и пенсиите

19:02, 16 мар 22 25 2307 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия няма намерение да окупира територията на Украйна, заяви руският президент Владимир Путин.

„Появата на руски войски близо до Киев и други градове на Украйна не е свързана с намерението за окупация на тази страна. Ние нямаме такава цел“, изтъкна той и припомни, че е заявил това директно в обръщение на 24 февруари.

Говорейки за решението за започване на „специализираната военна операция“ в Украйна, Путин подчерта, че по негова оценка възможностите за разрешаване на ситуацията чрез дипломация били напълно изчерпани. „Просто не ни бяха оставени никакви възможности за мирно решаване на проблемите, възникнали не по наша вина. В тази връзка просто бяхме принудени да започнем специална военна операция“, оправда се Путин.

Президентът добави, че тактиката на въоръжените сили на Русия по време на специалната военна операция напълно се е оправдала. „Нашите момчета, войници и офицери проявяват смелост и героизъм, правят всичко по силите си, за да избегнат загуби сред цивилното население на украинските градове“, увери той и изтъкна, че в самото начало на операцията в Донбас било предложено на киевските власти да избегнат безсмислено кръвопролитие и да не участват във военни действия, а просто да изтеглят войските си от ДНР. „Те не искаха! Е, това е тяхно решение“, каза Путин, цитиран от „Клуб Z“.

Зеленски предложи да се създаде нов международен съюз

Aнтируските санкции удрят сериозно американците и европейците

Държавният глава заяви, че антируските санкции удрят сериозно американците и европейците. „Те (бел. ред. - западните страни) избраха икономически, финансови, търговски и други санкции срещу Русия като оръжие, които сега удрят самите европейци и американци, между другото, чрез покачването на цените на бензина, енергията, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар“, отбеляза той.Тук няма нужда, както се казва, да си прехвърляме от болната глава към здравата, като обвиняваме страната ни за всичко“, посочи Путин и нарече западните санкции урок“ за руския народ, защото „няма нищо по-надеждно от това да инвестираш в собствената си страна“.

Руският президент е убеден, че ограничаването на страната му е дългосрочна стратегия за Запада. Той отбеляза, че самите лидери на Запада вече не крият, че санкциите не са насочени срещу лица или компании, целта им е да ударят цялата вътрешна икономика, в социалната, хуманитарната сфера, всяко семейство, всеки гражданин на Русия“. По думите му санкционната политика на Запада срещу Москва има всички признаци на агресия.

Русия наложи санкции на Байдън и Блинкен

Путин призова гражданите на западни страни да не вярват на твърденията за предполагаема враждебност на Русия.  „Искам и обикновените жители на западните държави да ме чуят. Те сега упорито се опитват да ви убедят, че всичките ви трудности са резултат от някакви враждебни действия на Русия, че трябва да плащате за борбата с митичната руска заплаха. От собствения си портфейл. Всичко това е лъжа“, увери той.Истината е, че настоящите проблеми, пред които са изправени милиони хора на Запад, са резултат от многогодишни действия на управляващите елити в техните държави, техните грешки, късогледство и амбиции, подчерта държавният глава.

Президентът определи за морална и морална деградация, пълна дехуманизация“ решението на Запада да не обърне внимание на жертвите в Донбас. Вместо това той отвръщал очите си през последните осем години, когато майките в Донбас погребваха децата си, когато убиваха стари хора“. 

Според него целият свят е принуден да плаща за амбициите на Запада. „Митът за западното социално благосъстояние, за така наречения златен милиард, се срива“, изтъкна Владимир Путин.

Рублата вече не струва и 1 стотинка

На фона на санкциите: Путин вдига заплатите и пенсиите

Освен това той обеща, че скоро ще бъде увеличена минималната работна заплата, заплатите на държавните служители, както и всички социални помощи, включително пенсиите. Той възложи на правителството да изчисли точните параметри на такова увеличение. „И подчертавам: дори в сегашната тежка ситуация в края на годината трябва да постигнем намаляване на нивото на бедността и неравенството. Това е напълно постижима задача и днес“, каза още президентът.

Според него няма нужда Руската централна банка да печата пари, тъй като страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама