Рашков: Прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи

18:59, 20 мар 22 / Политика 25 1602 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изповядвам философията, че който го е страх от битки, трябва да си намери по-спокойно поприще. Убедихме се, че прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред Нова телевизия.

ГЕРБ ще използва всички законови средства, за да свали правителството

„От момента, в който постъпих в МВР като министър, забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата – те просто потъват. Особено когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ”, посочи силовият министър. „Мисля, че нещата се развиват по реда на закона – каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и решението, което ще бъде взето“, заяви той.

„Когато обвинението прочете в един материал, който му е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и пиарката на Борисов, това заостря вниманието на прокуратурата и тя проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност“, заяви Рашков.

Обсъжда ли коалицията оставка на Бойко Рашков?

В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата установка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от прокуратурата вчера”, попита риторично министърът.

На въпрос беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така: „Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се казва, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък”.

Напрежение между институциите заради ареста на Борисов

За разпита на премиера Кирил Петков като свидетел силовият министър заяви, че лица от висок ранг, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места. „Това е практика. Това е законово установено положение”.

Не е тайна за никого, че ГЕРБ имат информатори в МВР”, заяви той. По думите му се очакват още разпити на Бойко Борисов.

Според него свързването на посещението на госпожа Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една измислица. „Тя цели да се предизвика изкуствено скандал между политическото управление на страната сега с главния прокурор на Европейската прокуратура“.

Той посочи, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”. „Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура“.

Рашков заяви, че той е бил информиран, че делегираните прокурори на ЕП имат общо със сигнала на бизнесмена Васил Божков. В най-скоро време България очаква да получи такава официална информация. „Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата нямаше да го образува никога”, категоричен е той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:48, 20 мар 22

Нали щяхте да правите смяна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама