Има ли опасност от украинските мини в Черно море?

17:00, 21 мар 22 25 2747 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българските военноморски сили (ВМС) считат, че руската информация за плаващи мини в Черно море е с цел по-скоро затрудняване на търговското корабоплаване, създаване на страх и напрежение, отколкото отразява наличието на реална заплаха.

Оттам отчитат, че през последните десетина дни вълнението по брега е било максимум 3-4 бала, което прави скъсването им изключително трудно. „Такова вълнение е много малко вероятно да предизвика скъсване на минрепове на мините, така че те масово да започнат да плават в морето и да стане толкова опасно, че да трябва да плаваме на зиг-заг между тях. Минрепът на мината ЯМ, по-голямата, е стоманена проволка с дебелина 8,5 мм. Вероятността от скъсване на такава проволка при такава явление е изключително ниска", изтъкна командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

По думите му е много малка възможността дори мина да се скъса от минрепа тя да попадне навътре в морето, тъй като самото място на тяхното поставяне предполага, че по-скоро, ако има по-силно вълнение, то ще ги изкара на брега – на мястото, където са поставени, отколкото да попаднат в открито море".

Въпреки всичко, поради факта, че има поставени мини не може да бъде изключена и възможността да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от минрепа и дрейфат. Още от началото на конфликта сме установили повишена готовност и усилена система за наблюдение", добави командирът на Военноморските сили, цитиран от bTV. 

Припомняме, че по-рано администрацията на руското черноморско пристанище Сочи издаде предупреждение, че заради буря са откъснати котвените мини, поставени от украинските ВМС на подстъпите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни. Според ръководителя на пристанището капитан В. Румянцев около 420 мини вече са свободно плаващиВ същото време главният редактор на портала BlackSeaNews и съосновател на Украинския институт за стратегически изследвания в Черно море Андрий Клименко написа във Facebook, че мините са поставени от руската страна.

Междувременно българското правителство обяви, че взема всички необходими мерки. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море, съобщават от правителствената пресслужба.

Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи. 

Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да прояви бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112.

Мините достигат български води най-рано след 8-10 дни

Морските мини може да достигнат българските води най-рано след 8-10 дни, но ще преминат далеч от брега заради морските течения, каза пред bTV инж. Александър Илиев, директор „Морска администрация-Бургас“.

Информация за мините се очаква от плавателните съдове. На всички кораби се излъчва предупреждение да наблюдават морската среда и при засичане на такъв плаващ обект незабавно да докладват, уточни Илиев.

От Агенцията по рибарство и аквакултури са уведомили рибарите по възможност да не влизат в морето до пълното изясняване на проблема.

Какви представляват морските мини от типа ЯМ и ЯРМ?

Контраадмирал Кирил Михайлов обясни и какво представляват преполагаемите мини от типа ЯМ и ЯРМ, които са попаднали в Черно море. Мина от типа ЯМ е малка котвена мина. Теглото на бойния ѝ заряд е 20 кг., диаметърът е 53 см. Тя се задейства от три галваноударни рога, тя няма батерия - нещо, което да се изтощи или да я направи негодна. Може да бъде опасна в продължение на много дълго време. Целта на постановката на тези мини е да възпрепятства десантните кораби на противостоящата страна, да подходят към бреговете“.

Мина от типа ЯРМ пък е котвена речна контактна противодесантна мина. „Това е съвсем малка мина, диаметърът ѝ е 27,5 см, теглото на бойния заряд е 3 кг. Такива мини се поставят в плитководните райони, от порядъка на до 2-2,5 м. Те са предназначени да противодействат на плаващата техника, която стоварва десанта. Това са съдове от типа на бронотраснпантьори, затова и зарядът е толкова малък. Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама