Кьовеши за доверието си към Гешeв: „Без коментар“

10:12, 21 мар 22 / Политика 25 1401 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши не пожела да отговори дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев. Попитана от Светослав Иванов в ефира на „120 минути“, тя отговори само хладно: „Без коментар“. 

Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички, подчерта европрокурорът.

Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна“, добави тя.

Гешев и Кьовеши: само „обща удовлетвореност“ и снимка

Припомняме, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши бе на посещение в България преди дни. По време на визитата си тя се срещна с премиера Кирил Петков, правосъдния министър Надежда Йорданова, вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. За срещата си с обвинител номер едно в страната ни, тя написа в Twitter, че е била „от любезност“.

Интервюто е било записано 24 часа преди задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и медийната съветничка на партията Севдалина Арнаудова. В него европейският главен прокурор отрече посещението ѝ в България да е заради определени дела. Като причина за идването ѝ в страната ни, Кьовеши подчерта, че е искала да посети представителството на Европрокуратурата. 

Кьовеши и Петков говорят на един език

Знаете, имаме офис тук, в София. Имаме 9 делегирани прокурори. Последното ми посещение беше миналата година. Сега има ново правителство, бях поканена да проведа разговор с министър-председателя, министрите на правосъдието и вътрешните работи и с главния прокурор. Част от дейността ми е да присъствам постоянно във всички държави членки, в които имаме офиси“, заяви тя.

Кьовеши обаче похвали българските граждани, защото най-много жалби в Европейската прокуратура са получени от България. Те са свързани със злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата. Имало и много жалби, свързани с корупция, а също и няколко и за пране на пари. По думите ѝ българските граждани подават жалбите си в офиса на Европейската прокуратура в България или изпращат своите сигнали директно в Люксембург. Според нея високият брой на подадени жалби от български граждани показва „определено ниво на доверие в Европейската прокуратура, както и добра воля в забелязването и проучването на подобен вид престъпления“.

Европрокурорът не назова конкретни дела, но сподели, че има 7 докладващи органа в България. „Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства“.

Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш“, отбеляза Кьовеши. 

Тя определи твърдението, че България е корумпирана като фолклор. „Има фолклор за всяка държава членка. Но като говорим за борбата срещу корупцията не мисля, че трябва да се съсредоточаваме само върху разследването. Имах този опит в Румъния. Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвиняеми и над 900 осъдени души, пак следващите години имаше дела за корупция. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши“, посочи Кьовеши.

Европейският главен прокурор отказа да коментира и плановете на правителството за правосъдна реформа и закриване на специализираните съд и прокуратура. „Не коментирам конкретни реформи в никоя държава-членка, това не ми е работа. Но мога да коментирам всичко, което би могло да засегне Европейската прокуратура. За нас е важно производствата, които разследваме и завеждаме пред съда да бъдат разглеждани от съдии с опит и обучение по сложни финансови измами. Ако заставим съдия от Административния съд да работи по дело от Европейската прокуратура – не мисля, че е добра идея. В крайна сметка е изключително важно тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да бъдат специализирани в сферата.“

По време на посещението си в България Лаура Кьовеши е получила обещание от страна на правителството за собствена сграда на Европейската прокуратура, тъй като в момента кабинетът на ЕП е в сграда с други прокурори от националната прокуратура. „Не е проблем да споделяме помещенията, но бих искала самостоятелна сграда и самостоятелен бюджет“, коментира тя.

А относно „политическите схватки“ в страната ни, Кьовеши изтъкна, че за нея е важно да види, че министър-председателят подкрепя Европейската прокуратура и битката с финансовите измами. „За мен е важно само това – да разполагаме с всички средства Европейската прокуратура да изпълнява функциите си и да подобрява защитата на евросредствата, да защитава върховенството на закона, Европа и европейските граждани“, заключи прокурорът. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама