Съдия си направил отвод по случая „Борисов”

19:50, 21 мар 22 25 2148 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съдия си направи отвод по случая „Борисов”. Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд, който трябваше да се произнесе дали одобрява или не протоколите за обиск в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, си направи отвод.

Мотивите му за това са, че с присъда от 29 май 2014 г. съдията е бил председател на съдебния състав, произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ). „След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство”, пише в разпореждането съдия Гетов, цитирано от БТА.

Той посочва още, че според разпоредбата не може да се произнесе съдия, ако поради някакви обстоятелства може да се счита за предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Материалите са разпределени на друг съдия, който предстои да се запознае с тях, съобщиха от Софийския градски съд. „Ако те не бъдат одобрени, всички факти, отразени вътре - намерените и иззети вещи, състоянието им - не могат да се ползват“, каза по-рано днес за БТА прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура. 

Какво е иззето при обиските?

От Борисов нищо не е иззето. От дома на Арнаудова са иззети рекламни материали от последните предизборни кампании с лика на Бойко Борисов, агитационни – да гласуват за него и за ГЕРБ, което има огромно значение за това досъдебно производство, предполагам. Тъй като е политически процесът, му изземват и рекламните материали, макар и за минали избори“, каза адвокат Менко Менков в ефира на БНР.

„Другото, което са иззели от дома ѝ е един тефтер, на който отгоре е пишело Борисов“, допълни той. На въпрос какво е имало в тефтера, каза: „Това са си нейните ангажименти, дневни, като пиар там“.

По-късно в ефира на БНТ адвокатът допълни, че единственото много важно нещо, което е иззето, е официален поздравителен адрес от Васил Божков до пиара на правителството на Бойко Борисов - г-жа Арнаудова, с благодарност. Според него това е доказателство, че няма как по същото време Васил Божков да е бил изнудван и същевременно да изпраща поздравителен адрес.

Големите кавички: „Борисов е политик от световна класа“

Защитникът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на Борисов Севделина Арнаудова ще обжалва пред Софийския административен съд 24-часовите им задържания. Срокът за това е до четвъртък.

МВР отново прати на прокуратурата документите за ареста 

Междувременно МВР отново внесе в прокуратурата проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, съобщи БТА, като се позова на пресцентъра на вътрешното ведомство. 

Информацията е потвърдена и от говорителя на Софийската градска прокуратура прокурор Десислава Петрова. Тя добави, че документите нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера. В папката към тях се съдържат и три броя разпити на Борисов, Горанов и Арнаудова като свидетели.

„Абсолютен саботаж“: Петков и Рашков обвиниха прокуратурата за пускането на Борисов

Повторното внасяне на документите се случва, след като на 18 март Софийската градска прокуратура отрече, че има постъпили такива проекти на постановления за повдигане на обвинение за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, заедно с другите материали по досъдебното производство във връзка, с което те бяха задържани за 24 часа. От МВР обаче посочиха, че постановленията за повдигане са изпратени от Главна дирекция „Национална полиция“ с придружително писмо. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама