Закриха вестниците „Монитор“ и „Политика“

14:15, 21 мар 22 25 2049 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вестник „Монитор“, който е част от медийната пресгрупа на Делян Пеевски, която той продаде миналата година, е закрит. Същата е съдбата и на седмичника „Политика“. Новината бе съобщена първо от „Клуб Z“. Два независими източника потвърдиха за Topnovini.bg, че уволненията са започнали още преди дни. 

Малко по-късно и от ръоводството на самата медия разпратиха прессъобщение, в което посочват, че утре в. „Монитор“ ще излезе за последен път. Седмичникът „Политика“ пък няма да бъде издаван повече. Съдържанието на вестниците ще бъде пренасочено към „Телеграф“ и спортния „Мач Телеграф“, както и към сайта им.

Оттам изтъкват, че причините за закриването са бързата дигитализация на медийния пазар, икономическите последици от пандемията и извънредната международна ситуация, довела до нарушаване на доставките на печатарска хартия. 

„Вярваме, че сме избрали точния момент за тази стъпка. Тя ще ни даде възможност да инвестираме още по-мащабно във вестниците „Телеграф“ и „Мач Телеграф“. И двата вестника са с водещи и стабилни позиции на българския пазар и ние ще продължим да разширяваме тяхното влияние. Това включва и онлайн пространството след успешната им дигитална трансформация от екипа на „Нет Инфо“, казва Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп“ и директор „Програмиране, продукция и рекламни продажби“ на „Юнайтед Медия“ - собственика на „Нова“.

Последният брой на в. „Монитор“ щял да е специално издание, което ще обобщи значимите събития от България и света и ще припомни важни истории в 24 страници, белязали 24-те години, в които вестникът е издаван. Последният брой на в. „Монитор“ също така ще бъде предложен и в 24 уникални колекционерски блокчейн NFT.

Преструктурирането на издателството ще ни позволи да фокусираме усилията си в реалния избор на българския читател - „Телеграф“ и „Мач Телеграф“. Промените ще ни позволят също така да подсилим водещите ни издания с част от журналистическите екипи на „Монитор“ и „Политика“, казва Емил Спахийски, директор „Съдържание и бизнес развитие“ на в. „Телеграф“.

Наши източници разказаха, че голяма част от журналистите са били уведомени в последния момент за съкращенията. По техни думи едва една трета от тях са били преназначени към всекидневникa „Телеграф“. 

Ново ръководство и нов главен редактор

Същевременно е сменен и главният редактор на „Телеграф“. Досегашният - Васил Захариев, е освободен, а вестникът се поема от Виктория Пенкова. Досега тя е била част от екипа на вестника и има над 14 години опит в криминалния ресор. Преди това е работила във вестниците „Дума“ и „Кеш“. Дружеството „Вестник Телеграф“ има и нов търговски директор - Ралица Тошкова, която от 12 години е част от търговския екип на „Нет Инфо“ и ръководи направление „Бизнес развитие“.

Засега остава неясна съдбата на сайтовете на „Монитор“ и „Политика“. Първият вчера е бил спрян, но днес отново работи. Във вторият може да се влезе, но последните качени новини са от вчера. На самите сайтове и във Facebook няма никаква информация отностно промените в медийната група. 

Бизнесменът и депутат Делян Пеевски продаде чрез „Интръст“ вестниците си в началото на 2021 г. на „Юнайтед груп“ - водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, която купи от братя Домусчиеви „Нова броудкастинг груп“. За сделката се разбра от едно решение на Комисията за защита на конкуренцията, свързано с това с продажбата на Нова телевизия.

„С „Телеграф“ като част от дейността ни, „Юнайтед Груп“ ще предлага пълния спектър от медийни услуги в България. Добавяме липсващото парче към пъзела, за да създадем 360-градусов бизнес тук. Виждаме възможност за бъдещо подобряване на всички издания в групата на „Телеграф“, както и за преминаване към дигитално съдържание, което ще засили дигиталното ни портфолио в България“, заявиха тогава от компанията. 

Купувачът „Юнайтед груп“ (United Group/UG) е собственост на фондовете „Би Си партнърс“ (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А това лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet, припомня „Клуб Z“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама