Рано е да отрязваме „Газпром“

16:15, 21 мар 22 / Политика 25 1749 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България все пак ще води преговори с „Газпром“ за нов договор за доставки на руски природен газ, ако условията го позволят. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката Александър Николов бе на посещение в Гърция, за да огледа строителството на газовата връзка между двете страни. Миналата седмица те направиха проверка и на интерконектора в района на Стара Загора. 

Трябва да сме готови за всякакъв сценарий, защото тази война води до всякакви рискове. Ако се оправят нещата и няма остра война и може да се преговаря - да, ще преговаряме с „Газпром“ и руският газ ще е част от нашия микс“, каза Петков, но подчерта, че „нямаме идея да отрязваме „Газпром“. Когато започнем преговори, искаме да държим повече от една карта в ръцете си. Едно е да преговаряш, когато имаш опции, друго е, когато нямаш. Затова сме тук днес в Гърция - да си направим опцията. Какво правиха другите партии 12 години, та никой не е минал по това трасе“, изтъкна Петков по време на инспекциято по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини.

Интерконекторът с Гърция готов до юни

Премиерът разказа, че е минал по цялото трасе на газопровода на гръцка територия. „Физическата инфраструктура вече е налице, сега трябва да се направи хидравличното тестване, което означава, че сме напреднали много. За последните 3 месеца е свършено повече, отколкото за последната година“, посочи той, цитиран от „Сега“. 

Интерконекторът с Гърция готов до юни

Припомняме, че само преди дни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на два пъти обясни пред БНР, че България няма да иска нов договор за газ с Русия. Той изтъкна, че има алтернативи, като старите тръби на трансбалканския поток. По думите му там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, а на нас ни трябват 3 млрд. куб. м. „Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи“, отбеляза финансовият министър. 

Преди малко повече от седмица Александър Николов също изтъкна, че евентуални преговори за нов договор за доставка на природен газ с „Газпром“ могат да се водят едва след като войната в Украйна завърши. „В момента не се водят преговори с „Газпром“ за новите дългосрочни договори, защото човешкият живот е по-важен и се води война, а и в тази ситуация не може да се говори за по-добри условия, това става в спокойна ситуация“, коментира тогава Николов пред bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:29, 22 мар 22

Слушах по БНР вицепремиерът Василев. Той каза, че по време на война не могат да се водят преговори. И каза, че ЕС ще има и общо решение за ресурсите от Русия. И веднага корумпетата от ДПС, пример Аталай, веднага го атакуваха, като пак по БНР преиначиха думите му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама