Цветанов за ареста на Борисов: Съдът решава

23:06, 21 мар 22 / Политика 25 2837 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Искам да има справедливост. Не е правилно нито политиците, нито пък хората представляващи определени институции да правят съответните заключения и да издават присъди. Съдът е този, който решава, заяви председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и TV+.

Имало ли е среща на Борисов, Петкова и Дончев с хората от забранителния списък на ЕС - Александър Бабаков и Александър Воробьов? Дали тези лица не са тези, които определиха концепцията и стратегията за „Турски поток“, която подписа Теменужка Петкова в Санкт Петербург, попита той. Питането му за провеждането на среща с Бабаков и Воробьов се отнася за периода от есента на 2014 година до реализирането на „Турски поток“.

На въпрос присъствал ли е на срещата Борисов-Решетников, Цветанов заяви, че не е бил на подобна среща и не е информиран за провеждането на такава.

Съпругът на Арнаудова: Джипът ни е от фирмата, строила „Балкански поток“

Само преди няколко дни при обиска направен на PR-ката на Борисов Севдалина Арнаудова стана ясно, че съпругът и кара автомобил на фирма „Аркад“, която изгради „Турски поток“. Съпругът и е в борда на  „Булгартрансгаз“. В тази връзка Цветанов пита министър-председателя Кирил Петков няма ли да бъде сменено ръководството на „Булгартрансгаз“ и няма ли да бъдат заличени доказателствата при едно евентуално разследване, в ущърб на националната ни сигурност и обслужването на чужди интереси.

По думите му с възлагането на поръчката по изграждането на „Турски поток“ на „Аркад“ са били превъзложени дейности само на руски и беларуски компании.

В управлението на Борисов се реализираха руските енергийни проекти, които обслужват чужди интереси, но не и националните. В периода на реализиране на този проект ние имахме президент на страната в лицето на Румен Радев и опозиция в парламента от страна на БСП с председател Корнелия Нинова, но нито едно от тези политически лица не предприе политически действия“, добави Цветан Цветанов.

Той подчерта, че различията му с Борисов са били по руската ос и припомни позицията си по случая „Скрипал“.

Рано е да отрязваме „Газпром“

Относно поведението, което показва министър-председателят Кирил Петков по темата за войната в Украйна Цветанов заяви, че не трябва да забравя, че носи политическата отговорност и независимо какво ще му коства, той трябва да защитава националните ни интереси и че страната ни е активен член на НАТО и ЕС. Кирил Петков не демонстрира ясно поведение по важните за страната ни теми“, категоричен е председателят на Републиканци за България.

Тежката политическа конфронтация не ни дава възможността да сме ясни за бъдещето. Пропутинското настроение започва да се окопитва. Имаме много тежък институционален проблем. По-голямата заплаха за националната ни сигурност е тази институционална противопоставеност, която има между съответните институции и техните ръководители. Това ще ни отдалечи от възможността да имаме ясна национална позиция по важни теми на международни форуми“, подчерта Цветанов.

Последните 20 години изпълнителната власт и прокуратурата не са имали блестящи отношения, но трябва да се намира компромис в полза на обществения  интерес. Трябва да се направи реална промяна, но да не се окаже, че това е подмяна“, каза още Цветан Цветанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама