Сакскобургготски: Винаги с ЕС, никога срещу Русия

12:01, 22 мар 22 25 1928 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Винаги с Европейския съюз, никога срещу Русия. Това коментира в интервю за полския вестник „Жечпосполита“ Симеон Сакскобургготски. Той перифразира думите на своя баща цар Борис III, който беше казал: „Винаги с Германия, никога срещу Русия“.

Пълният текст на интервюто е публикуван на сайта на „Монитор“ в превод от полски език на журналиста Красимир Крумов. Част от него е и на официалния сайт на Симеон Сакскобургготски.

Русия е „путинизирана”. Един човек не представлява цялата държава. Президентът, въпреки че му пожелавам доброто, няма да живее вечно, а голямата и заможната държава ще живее. Представете си каква политическа и икономическа сила би бил съюз между ЕС и Русия – не против, а като противотежест на Китай, например. Това е напредничавото мислене. А не такова, когато се опрости, че щом не харесваме Путин, автоматично трябва да мразим Русия“, посочва Сакскобургготски.

На въпрос как ще повлияе войната в Украйна на отношенията на българите и руснаците, той отговаря: „Ние сме твърде малки, за да изменим нещо. Бих казал това: трябва да се поучим от минали грешки и да знаем кое е в наш интерес. Трябва да се научим да четем карти. Тази критика и нервност идват от Запада. Като се има предвид историята на руското общество, как можем да очакваме то да бъде управлявано по напълно демократичен начин? В чисто географски смисъл това е страна, толкова огромна, че управлението ѝ е голямо предизвикателство. Ако се поставим на тяхно място, нормално е режимът да е малко по-авторитарен“.

Нека помислим къде биха били сега европейските държави, ако нямаше ЕС? Националните стремежи от осемнадесети или деветнадесети век не биха били приети през 20 век. Ето защо смятам, че решението на Обединеното кралство да напусне общността беше колосална грешка. Британската общност на нациите е изчезнала, само САЩ и Канада се броят. Следователно в този смисъл всички ние трябва да се грижим повече за присъствието в общността и единството на Европейския съюз. И дори да виждаме някои от неговите отклонения, и да не се чувстваме напълно щастливи в него, още повече трябва спокойно да оценим какви перспективи ни дава Съюза, за да се изправим пред мечтите си и – ако мога така да се изразя – да се успокоим малко“, посочва той.

Сакскобургготски подчертава, че има две неща, които не можем да променим - историята и местоположението си на картата. „Трябва да разглеждаме членството в общността като процес на консолидация и взаимно укрепване, а не като нещо, което нарушава нашата националност или ценности. Когато бях министър-председател, хората казваха, че сега е моментът, когато съм на власт и мога да изградя Велика България. Питах: „Какво всъщност означава това?”. „Върнете си териториите, които някога са принадлежали на баща ви”. Но аз отговарях по същия начин – днес Велика България е икономически силна България. Историческите граници на държавата нямат значение. Нашите съседи също биха могли да искат връщането на Велика Сърбия или Велика Югославия и тогава териториите на нашите империи биха се припокривали (смях). Икономиката и общоприетите демократични процеси представляват истинската сила на страната“, заявява той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Браво 14:52, 22 мар 22

СИМЕОН ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПО-УМЕН ОТ НАШИТЕ НАТОВЦИ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама