Още девет години затвор за Навални

15:37, 22 мар 22 / Свят 25 1763 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският опозиционен политик Алексей Навални получи още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама и по дело за неуважение към съда, съобщиха световните агенции.

Новите обвинения срещу критика на руския президент са за незаконно присвояване на пари, дарени на създадената от него организация Фонд за борба с корупцията. В продължение на години тя разкриваше случаи на корупция в Русия. Миналата година руският съд я обяви за „екстремистка“ и я забрани. А десетки от сътрудниците ѝ получиха обвинения. 

Навални обвини Путин, че използва войната за прикриване на корупцията

Алексей Навални многократно отрече да е виновен за престъпленията, в които го обвиняват. Той и привържениците му смятат делата за политически мотивирани.

Прокурорът Надежда Тихонова поиска 13 години колония със строг режим. Ден преди това руският президент Владимир Путин повиши съдийката по делото на Навлани, съобщи „Сега“, като се позовава на „Инсайдър“. На руския критик на властта е наложена и глоба от 2,7 млн. рубли.

Навални е обвинен и в обида на съдията при гледане на дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война, припомня ТАСС. Съдът засега не е дал отговор за вината му в този случай. Наказанието му ще бъде определено в заключителната част от присъдата, след като съдът обобщи доказателствата по делото. 

Навални получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

9 години. Е, както казваха героите от любимия ми сериал „The Wire“: „Това са само два дни. Това е денят, в който влизаш и денят, в който излизаш“. Имах дори тениска с този надпис, но властите на затвора я конфискуваха, считайки я за екстремистка“, коментира веднага след присъдата самият Навални.

Навални вече излежава 2 години и половина в изправителна колония заради нарушение на стара условна присъда. Руските власти го обвиниха, че е нарушил условията ѝ по време на лечение в Германия, след като бе отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок. Навални твърди, че именно руския президент Владимир Путин стои зад опита за убийство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама