Авария в „Чаира“: Няма опасност за хората

18:45, 23 мар 22 25 2570 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Aвария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“. След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

„От вчера вечерта в ПАВЕЦ „Чаира“ тече проверка. Днес сутринта зам.-министър Данаил Николов беше там. След като приключим тук, продължаваме с проверката. Събират се данни защо и какво точно се е случило, чисто технически на агрегата“, обясни на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

„Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. При тестовете, при натоварване на машината се чува тежък тътен, при преминаването от 130 на 170 мегавата. От вчера вечерта машината се отводнява и се установяват техническите детайли“, допълни той.

Разчитахме на тази мощност, да влезе в експлоатация, за да намалим допълнително цените в пикови часове. Сега това няма да се случи“, коментира министърът.

Петков: Няма опасност

От тази авария няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот или опасност от покачване на цената на тока“, обяви премиерът Кирил Петков.

„Договорът за ремонт е подписан през 2017 г. от ГЕРБ и за съжаление не с производителя „Тошиба“. Ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало до там, за да можем да избегнем инцидент за следващата турбина“, посочи Петков.

„Когато се правят договори е хубаво да бъде с производителя. Ако през 2017 г.  това беше „Тошиба“ може би сега нямаше да имаме този проблем“, коментира премиерът.

Проверки по случая ще извършват МВР и ДАНС, както и БЕХ и НЕК. 

Припоняме, че през февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че от МВР са започнали активна проверка по „Чаира“, чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието. Тогава той изтъкна, че „от няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожаван“.

ПАВЕЦ „Чаира“ е помпено-акумулаторна водноелектрическа централа, разположена над село Сестримо, област Пазарджик. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW. С това ПАВЕЦ „Чаира“ е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа. Захранва се с водите на язовир „Чаира“ в помпен режим и на язовир „Белмекен“. Собственост на НЕК.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама