Столтенберг: Путин допусна голяма грешка

15:06, 24 мар 22 / Свят 25 1784 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди днешната среща на върха на НАТО в Брюксел, че руският президент Владимир Путин е допуснал голяма грешка с инвазията в Украйна.

„Осигуряваме на Украйна нови ПВО-системи, противотанкови оръжия, муниции, гориво, така че съюзниците дават различна подкрепа. Но искам да е ясно, че няма да изпращаме натовски сили на украинска територия, нито пък натовски самолети в украинското въздушно пространство. Имаме отговорност да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира извън Украйна, че няма да причини повече страдания, смърт и разрушения“, заяви Столтенберг.

Освен това беше утвърдено изпращането на бойни групи в източната част на алианса - в България, Румъния, Унгария и Словакия.

Всяка употреба на химическо оръжие напълно ще промени естеството на конфликта. Това ще бъде грубо нарушение на международното право и ще има широко разпространени и тежки последици“, заяви Столтенберг, цитиран от БНР.

Междувременно лидерите на НАТО удължиха мандата на ръководителя на алианса Йенс Столтенберг с още една година, съобщиха АФП и БГНЕС. „За мен е чест решението на държавните и правителствените ръководители на НАТО да удължат мандата ми като генерален секретар до 30 септември 2023 г. Тъй като сме изправени пред най-голямата криза в сигурността от едно поколение насам, ние сме единни, за да запазим Алианса си силен и хората ни в безопасност“, написа Столтенберг в Twitter.

В Брюксел се проведе извънредна среща на върха на НАТО, в която ще участва и българският президент Румен Радев. Лидерите на страните от Алианса се събират за първи път от началото на войната в Украйна, а за срещата в Европа пристигна и американският президент Джо Байдън.

Европейските лидери разговарят с Джо Байдън

Дни преди да замине за Брюксел Румен Радев призова на Украйна да бъдат предоставени защитни средства, но само за цивилните.Бронежилетки, каски, друго необходимо оборудване, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел“, заръча той. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама