Божков: Един милион може да се събере по джобовете на едно сако

12:26, 24 мар 22 25 2474 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хазартният бос Васил Божков не каза ясно дали разполага с нови доказателства за рекета срещу него, който твърди, че са упражнявали бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Чрез онлайн връзка от Дубай бизнесменът даде пресконференция, за да коментира арестите на тримата бивши представители на властта по случая.

Божков, който избяга в Дубай преди прокурорската акция срещу него в началото на 2020 г. заради несъбрани близо 700 млн. лв. от хазартните му дружества, даде противоречиви отговори на въпроса дали разполага с допълнителни уличаващи материали спрямо бившите управляващи. „Аз съм просто един човек, който се е оплакал, и съм дал всички данни, които имам“, каза първоначално той. Впоследствие обясни: „Не е редно да казвам какво имам“, а малко по-късно: „Всичко, с което разполагам, ще стане ясно“. Накрая обобщи: „Никога не съм казвал, че имам видоматериали, записи и т. н. Казал съм, че всичко каквото имам, ще го предоставя“.

„Борисов и Божков трябва да се разследват като организирана престъпна група“

Пред медиите Божков припомни схемата, чрез която е бил рекетиран. По думите му разпорежданията е раздавал еднолично Бойко Борисов. Именно той го пратил на Менда Стоянова, която да му обясни как ще бъде свършена работата с промените в закона, и на Владислав Горанов, който да му обясни какви суми трябва да плаща. „Плащал е само в пари – в левове и евро“, каза бизнесменът в отговор на въпрос дали не е давал и златни кюлчета на бившия премиер. Божков увери, че един милион евро може лесно да се събере по джобовете на едно сако, а в по-голямо яке се събирали доста повече пари.

Божков разказа, че единствената българска институция, която го е търсила, е полицията, която го е разпитала по неговия сигнал за рекета в хазарта. В новия сигнал не бил казал нищо ново в сравнение с първоначалния си сигнал от 2020 г.

Основното, което е написал в сигнала, е, че е бил извикан от Бойко Борисов, който е поискал рекет от него, за да запази бизнеса си. „Бойко Борисов ме извика, прати ме на Менда да свърши работата, след това ме прати на Влади, за да ми обясни какво да плащам“, посочи Божков. Срещата с Борисов е била в резиденция „Бояна“, където Борисов му е казал: „Ще оправим нещата, но ще трябва да помагаш“. После ми било казвано: „Дай 10, дай 20, дай 50. Ще вземеш „Левски“, ще подпишеш договор с Нова телевизия“.

Божков за пореден път обясни, че е ходил многократно „при Влади“ (в кабинета на Владислав Горанов в Министерството на финансите, б. р.), за което бившият министър не отрича. Божков потвърди признанието на Горанов, че е ходил само с пура в ръка, защото иначе камерите на МФ са щели да го хванат с чанти с пари, но обясни, че е давал парите на бившия министър из ръка в ръка“, както казвали на село.

„Може да се направи следствен експеримент. Половин-един милион могат да се съберат по джобовете на едно сако, да не говорим в по-голямо яке. Палиш си пурата, оставяш нещата и излизаш“, обясни Божков как се е случвало предаването на парите. 

Бизнесменът уточни, че на Горанов е предавал 20% от печалбата от бизнеса си, тъй като бившият министър на финансите имал много точна справка през НАП и Държавната комисия по хазарта какви точно пари изкарва Божков през фирмите си. На бившия министър е плащал винаги в пачки по 500 евро, защото по-лесно се събирали в дрехите му. На Севделина Арнаудова, която идвала всеки месец в офиса му, давал по-малки суми за „по-дребни нужди, които са имали“. На нея плащал ту в евро, ту в левове, но тя никога не му искала суми в милиони, пише Mediapool.

Божков смята, че акцията срещу него е дошла в момент, когато той е решил да продаде 51% от бизнеса си в лотариите на чужд инвеститор (през есента на 2019 г., б. р.) и съответно бившите управляващи са осъзнали, че схемата им ще пресъхне. Хазартният бос смята още, че бившите му съдружници братя Найденови, които де факто разкриха схемата с неплащането на таксите за хазарт, са били притиснати от Борисов с проверки и им било казано: „Избирайте: или вие, или той (Божков, б. р.)“.

На въпрос дали се вижда като част от организираната престъпна група на бившите управляващи (както описа ситуацията преди ден вътрешният министър Бойко Рашков, б. р.), Божков обясни, че той не е никакъв престъпник, а убийствата и опитите за изнасилвания, в които го обвиняват, са му приписани от прокуратурата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама