„Украинските войници са по-добре оборудвани от нашата армия“

16:40, 24 мар 22 25 1879 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинските войници са изключително добре оборудвани, може да кажем дори много по-добре оборудвани от нашата армия по отношение на индивидуални спасителни средства - бронежилтеки, каски, униформи. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел по темата трябва ли страната ни да изпраща оръжия на Украйна.

България е държава, която има недостиг на въоръжение за собствената ѝ армия. България е държава, която трябва сама да гради собствената си сигурност, заедно със съюзниците си, но и тя трябва да допринася с нещо. Ние имаме недостиг, ние трябва да придобиваме оръжие“, добави Радев и припомни, че е предложил страната ни да изпрати каски и защитни облекла на цивилното население, особено на местата, където има концентрирано българско малцинство. 

Радев предлага да пратим каски и бронежилетки за цивилните в Украйна

Той обяви, че на извънредната среща на НАТО не е обсъждан въпросът защо България не изпраща оръжия на Украйна и посочи, че в декларацията на Алианса няма призив за изпращане на военно оборудване - това е решение на отделните държави членки.

България да търси самолети втора ръка на лизинг

Важен въпрос пред България е състоянието на изтребителната ни авиация и нашите ангажименти като отговорен член на НАТО към противовъздушната и противоракетна отбрана, изтъкна Радев.

Той напомни, че заради забавянето на доставките на F16, се очаква България да разполага с оперативни ексадрилни способности за новите изтребители чак към 2030 година, а дотогава трябва да се търси решение.

Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като възможност, категорично. Другата седмица се надявам да има договорена група, която да изследва възможностите на полската индустрия и полските военновъздушни сили, но това е временно решение, а ние се нуждаем от устойчиво решение“, каза Радев, цитиран от БНТ.

Затова той е поставил въпроса пред американският президент Джо Байдън - ако не може да се ускори доставката на закупените F-16, да се мисли за втора ръка F-16 на лизинг, който да запълни празнотата.

В случай, че не се намери решение по тази линя, Радев заяви, че е говорил и с лидерите на Нидерландия, Франция и Италия за за обучение за F-16 на лизинг или осигуряване на европейски изтребители на лизинг от нашите партньори.

По думите на президента има единна воля между него и правителството по този въпрос.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама