Големите кавички на седмицата: Студентки, лъвове и лампи

13:00, 26 мар 22 / Големите кавички 25 1745 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Арести, форсмажор и фотьойли

Измина един месец от началото на войната в Украйна. Равносметката до момента - стотици разрушени сгради, хиляди изгубени животи и над 3 милиона бежанци. Как войната променя света на обикновените хора – запознайте се с 28-годишната Наталия, за която всеки разговор с родителите ѝ е като за последно.

Подкрепата на Запада, санкциите срещу Русия и подсилването на източния фланг на НАТО забавят хода на руските военни действия, но краят все още не се вижда. И въпреки че големият потърпевш е украинският народ, не бива с лека ръка да превръщаме думата „руснак“ в мръсна дума. Не може да наказваме цял народ заради лошия късмет да има лоши управници – повече по темата тук.

Големите кавички: „Да скопим лъва на България, за да отразим адекватно позицията ни по Украйна“

Месец по-късно руската офанзива съвсем не изглежда обречена на успех, а твърденията на Володимир Зеленски, че Украйна има шанс спечели тази война може и да се окажат верни. Все повече западни държави изпращат отбранително оборудване за Украйна, България обаче не е сред тях. Страната ни изпраща хуманитарна помощ, предлага подслон на бежанците, а българите дори излязоха на протест срещу войната. Държавата обаче „не е изнесла и едно военно копче“ в помощ на Украйна и няма намерение да го направи. Позиция, които мнозина осъдиха, защото ненамесата също е позиция.

Големите кавички: „Когато светваш лампата вкъщи, спонсорираш войната на Путин“

Очаквано и БСП, и президент не искат явно да се обявяват срещу Русия. Основните им доводи – България не трябва да се намесва в конфликта заради собствената си сигурност. Освен това посочват, че доставките на оръжие подклаждат войната, вместо да решат конфликта. Радев все пак допусна страната ни да прати каски и жилетки на цивилното население и то в концентрираните с българи места, но всичко това остава само предложение.

На обратната позиция засега са само от „Демократична България“, които настояват за незабавна помощ за Украйна. Според тях макар и неофициално с позицията си страната ни подкрепя Путин, тъй като финансира войната с пари от газ, а в същото време отказва оръжия на украинците.

Големите кавички: „Борисов е политик от световна класа“

ГЕРБ също обещаха военна подкрепа, а лидерът на най-голямата опозиционна партия намери връзка между ареста му и това обещание. В типичния си стил Борисов се провъзгласи за българския Навални, а МВР и Бойко Рашков сравни с Хитлер и Путин… досущ като две капки вода. И понеже бил политик от световна класа и милее за държавните пари, Борисов нямало да съди България за „показния му арест“, при който дори не му бяха сложили белезници.

Големите кавички: „Петков и Рашков са форсмажоретки на Божков“

И докато в Украйна се водят реални военни действия, у нас престрелките са между институциите. Арестът на Борисов разпали с нова сила войната между МВР и Прокуратурата и започнаха да валят проверки, обвинения, папки.

На прицел на прокуратурата са финансовият министър Асен Василев, правосъдният министър Надежда Йорданова и бившият хазартен бос Васил Божков, който отново напомни за себе си и разказа интересни подробности за взаимоотношенията си с Бойко Борисов и бившата власт. „Влизаш вътре, палиш пурата, оставяш си нещата“, „един милион може да се събере по джобовете на едно сако“ – ето как по думите му са ставали плащанията. Подробностите тук.

Големите кавички: „Студентката ми Атанасова ми чете лекции, но не е надминала учителя си“

МВР пък тръгна по следите на бившите шефове на АПИ, БЕХ,  сестрата на Севделина Арнаудова и жената до Гешев, но и там последната дума е на прокуратурата. А засега няма вариант за заобикалянето ѝ, колкото и на МВР и на Бойко Рашков да им се иска.

Управляващите срещат отпор и в парламента и от самия Гешев, който до момента води по точки. Арестът на Борисов макар да бе зрелищен, не доведе до нищо повече… освен симпатии и въпроса, наистина ли властите са очаквали да стигнат по-далеч.

Големите кавички: „Още се упреквам, че обещавах големи промени за 800 дни“

На фона на тези събития новата власт навърши 100 дни. Какво постигна и какво се случи за това време, може да си припомните тук. Надеждата, която Кирил Петков и Асен Василев донесоха много напомня на времето, когато един друг човек обещаваше промяна за 800 дни. Какво мисли Симеон Сакскобургготски за войната и за днешното управление, каква оцека дава на собствените си действия от дистанцията на времето, може да прочетете тук.

Бъдещето обаче изобщо не е розово и прогнозата за нови избори до края на годината може и да се окаже вярна. Защото ако управляващите не приключат казуса с Гешев, много вероятно е той да приключи въпроса с тях.

Бонусът, който Петков ще има в актива си е ареста на Борисов, останалите във властта обаче не могат да очакват по-добри резултати. Особено с ръста на подкрепа към „Възраждане“ и готвения нов проект между Мая Манолова и Стефан Янев.

Така че ако не искат бързо да изпаднат от властта, трябва да спрат да теглят всеки в своята посока и да работят в синхрон. Това обаче не им е силната страна – видя се, че не могат да се разберат дори за шеф на БНБ, камо ли за реформи в цели сектори. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама