Вучич очаква да има санкции и за Сърбия

16:02, 27 мар 22 25 1555 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съюз може да наложи санкции на Сърбия, ако Белград не въведе санкции срещу Русия, каза сръбският президент Александър Вучич. По думите му Сърбия прави това, което е в интерес на страната и така ще се държи, предаде БТА.

„Сърбия се държи отговорно и сериозно. Сърбия не е ничия слугиня, не изпълнява заповеди нито от Америка, нито от Русия. Сърбия е самостоятелна и независима страна“, изтъкна Вучич.

Вучич: България е длъжна да ни достави руски газ, ние си плащаме

Той отбеляза, че ситуацията в Украйна го тревожи, особено изявлението на американския президент Джо Байдън, че конфликтът ще бъде дълъг. По думите му руснаците в своите информации за конфликта в Украйна използват същия речник, който САЩ и западните европейски страни са използвали в информациите за агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

Вучич отбеляза, че руснаците казват, че предотвратяват геноцид в Донбас, така както страните от НАТО са говорили, че предотвратяват геноцид в Косово.

Засега Сърбия отказва да се присъедини към всеки един от четирите пакета санкции на ЕС срещу Русия. С това Белград се откроява сред всички други страни в региона, които се съобразиха на 100% с европейските санкции. Включително и Черна гора, която е традиционно свързана с Русия.

Белград отдавна твърди, че не е убеден, че рестриктивните мерки са правилният път и че напълно ще се съобразява с решенията на ЕС във външната политика, когато стане член на съюза. Това не се очертава да е скоро.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама