Шефът на „Инса ойл“ е подал сигнал на Василев за натиск от Пеевски и Борисов

20:43, 27 мар 22 / Политика 25 2538 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Директорът на „Инса ойл“ Георги Самуилов е подал сигнал през лятото на миналата година до Асен Василев, който по това време бе финансов министър в служебния кабинет. Той се е оплакал от дългогодишния депутат на ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и бившият премиер Бойко Борисов, които са го притискали да прави операции с държавния резерв. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в интервю за Нова телевизия.

Прокуратурата си призна, че има разследване срещу Асен Василев

„Искаше да даде някаква информация, за това, че е бил притискан. На тази информация направихме дописка и тя си продължи по пътя. Последва сигнал до ДАНС, който те разследват. Не знам какво е било установено“, каза министърът. „Трябвало е да отчислява големи суми към тях“, допълни той.

Думите му идват дни след като стана ясно, че прокуратурата го разследва по сигнал на Георги Самуилов за тормоз над компанията „Инса ойл“. В сигнала си Самуилов твърди, че на 5 януари тази година, след разговор между Василев и Петков с представители на петролния бизнес, той е бил помолен да остане за среща „на четири очи с неясен контекст“. След това последвали проверки и ревизии.

Прокуратурата се е захванала с Асен Василев

Финансовият министър обаче твърди, че атаката срещу него е „нескопосана и с неверни твърдения“.  „До мен не е стигала информация за образуването на производство. Аз научих за случая от Бойко Рашков около пет минути преди да научат и медиите. От това, което той ми показа е, че се споменава среща от 5 януари на Петролната и газова асоциация, която аз съм бил ръководил. На 5-ти януари е имало среща в МС с Кирил Петков, на която аз не съм присъствал. Собственикът на „Инса оил“ Георги Самуилов също не е присъствал на тази среща, там е бил неговият адвокат“, обясни Василев. 

Петролна компания с контраатака срещу Асен Василев

Очаквахме да има разнородни атаки, тази конкретно е нескопосана. Подава се сигнал с факти, които доказуемо не са се случили, уточни той.

Вицепремиерът отбеляза, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет, когато Самуилов му е подал въпросния сигнал. По думите му това не е единственият случай на подаден сигнал до него като финансов министър. Василев подчерта, че всеки може да подаде сигнал срещу всеки. „Доста хора дойдоха, и по време на служебния кабинет, а и сега. Получаваме сигнали нон-стоп. Някои отиват към НАП, други към ДАНС или вътрешния министър Бойко Рашков. Има много хора, които казват, че в определен период от време са били притискани да правят някакви действия. Знаете, към Европейската прокуратура са вече над 120 сигналите. Част от тях излизат от министерството по такива линии“.

„България няма да плаща в рубли руския газ“

Асен Василев коментира и решението на Русия Европа да купува газ само в рубли. България няма да плаща в рубли. Имаме си договор, който се спазва. От икономическа гледна точка може да се търси логика в това решение, дотолкова доколкото рубли се купуват по официалния курс, а не на черно както се случва сега в Русия“, обясни той.

По думите му ЕС води преговори с „Газпром за общо купуване на газ, а не с цел да помага на България. „Ще се купува на еднакви условия, ние сме малък консуматор. По-големи договори, означават и по-добри цени“, посочи още Василев.

Министърът изрази уверение, че новият шеф на БНБ ще бъде номинацията на „Продължаваме промяната Андрей Гюров. „Той е по-добрият кандидат и вярвам, че ще спечели“, изтъкна Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама