Манолова учредява своя партия на 1 май

16:20, 28 мар 22 / Политика 25 1827 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият омбудсман и лидер на гражданското движение „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще учреди своя партия на 1 май.

„Изправи се. БГ“ ще обявим нашата партия на 1 май – ние сме ясен и предвидим субект“, обяви Манолова в ефира на Нова телевизия. Така две години след появата си гражданското движение ще се превърне в партия, като вероятно ще запази името си.

„С биографията си и като омбудсман, и като председател на гражданска платформа съм показала, че мога да обединявам усилия с хора за каузи, за решаване на проблеми“, заяви Манолова.

Бъдещата партия „категорично осъжда агресията в Украйна“, но е против изпращането на военна помощ на украинския народ. „Няма справедлива война. Никои политически и икономически цели не могат да бъдат оправдани с убиването на хора. Ние сме категорично срещу предоставянето на оръжия и военна помощ за Украйна, защото смятаме, че всички средства, които биха ожесточили и разширили тази война, просто не бива да бъдат прилагани“, посочи Мая Манолова.

Припомняме, че на трите парламентарни избора през 2021 г. коалицията „Изправи се.БГ“ се яви в коалиция с партиите „Движение 21“ на Татяна Дончева, Европейска народна партия на Мария Капон и Движение „България на гражданите“ с лидер Димитър Делчев. След неуспеха на вота през ноември Арман Бабикян и Николай Хаджигенов създадоха собствено гражданско движение - „Ние идваме“.

Нова социална платформа

Новата партия ще е част от голяма социална платформа, която си поставя за цел борба с бедността, с неравенствата, подкрепа за домакинствата и бизнеса в условията на инфлация, битката с корупцията и съдебната реформа.

„Според нас това са проблемите на хората и интересите, които трябва да бъдат защитени. С всяка формация, която смята, че това са важните за хората теми, е естествено да си сътрудничим. Като под „сътрудничим“ никой от нас не е разбирал под формата на общ политически проект“, обясни Манолова. Тя посочи, че България я чакат толкова тежки времена, а хората буквално имат нужда да бъдат спасени и това няма да е по силите на един субект или на една партия.

По думите ѝ към проекта ще се присъединят политологът и преподавател Страхил Делийски, бившият лидер на АБВ Константин Проданов, журналистите Мирена Филипова и Николай Драганов и др. „Всички, които смятат, че новото правителство се проваля именно в социалната сфера, имат място във формирането на новата платформа“, коментира Мая Манолова.

Манолова разговаря със Стефан Янев за нов проект

В платформата място може да намери и новата формация около бившия военен министър Стефан Янев. „Да видим какъв проект ще се структурира около Стефан Янев и тогава да говорим“, каза Манолова. Двамата вече проведоха разговори, но в крайна сметка стана ясно, че няма да обединят сили в обща партия, а по-скоро ще търсят допирни точки в по-голямо обединение от формации и организации.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама