Освободиха зам.-министър, за който бяха изнесени данни за схеми в горите

18:47, 29 мар 22 / Политика 25 2281 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е бил освободен от поста си днес със заповед на премиера Кирил Петков, съобщи правителствената пресслужба, без да посочва мотиви за решението.

Защо името му се замеси в скандал?

В началото на месеца обаче депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш директор на Агенцията по горите Александър Дунчев обвини в ефира на bTV Атанас Добрев в схеми за политически назначения в горските стопанства. По думите му Добрев му е спускал списъци с имена на хора, които трябва да се сменят или назначат в горските стопанства и регионалните дирекции. Той дори изтъкна, че „докато този човек е в това министерство, няма никаква надежда за българските гори“.

Дунчев заяви, че от „Продължаваме промяната“ са задавали 4-5 пъти парламентарни въпроси за имената на новите директори на горски стопанства, но министърът на земеделието Иван Иванов е отказал да им отговори. По тази причина според Дунчев „този министър е част от задкулисието“ и затова поиска съдействие за документите от председателя на парламента Никола Минчев.

Това създаде напрежение между коалиционните партньори от БСП и „Продължаваме промяната“ и Иванов му отговори пред БНТ, че „може би трябва да посети лекар, за да се успокои“. Според него обвиненията са твърде вероятно подтикнати от личните амбиции на Дунчев за развитие в този сектор. По думите му всички служители в горската система отговарят на определени изисквания и са професионалисти в системата. Земеделският министър допълни, че е неподходящ моментът, в който Дунчев „занимава с личните си проблеми, като по този начин подлага динена кора на коалицията“.

Кой е Атанас Добрев?

Атанас Добрев е зам.-министър на земеделието от 2017 г. досега - т.е. в кабинетите на Бойко Борисов, двете служебни правителства на Стефан Янев и в екипа на Иван Иванов като земеделски министър при Кирил Петков. Преди това е работил три години като зам.-изпълнителен дирeктор на ДФ „Земеделие“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама