След срещата в Турция: Вижда ли се краят на войната в Украйна?

19:34, 29 мар 22 25 1887 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия силно ще намали военните си действия в Киев и Чернигов, за да се създадат условия за диалог. Украйна обяви, че е готова на неутралитет, ако ѝ бъде гарантирана сигурността. Това стана ясно след поредният кръг от преговорите между Русия и Украйна, който стартира тази сутрин в двореца Долмабахче край Босфора.

Русия ще направи крачки по деескалацията на конфликта, казаха руските преговарящи. „Това не означава прекратяване на работата на нашите военни в контролираните територии, става дума за съкращаване на състава на настъпателната операция“, уточни военният министър Сергей Шойгу.

Според CNN, позовавайки се на високопоставени източници от администрацията на САЩ, руските батальонни тактически групи вече са напуснали някои райони, съседни на украинската столица. Американското разузнаване описва това като голяма стратегическа промяна.

Първата ни победа е пренасянето на преговорите от Беларус в Турция. Ние виждаме Турция като една от гаранциите за сигурност за Украйна“, заявиха от украинската делегация след преговорите. „Знаем, че световната система за сигурност е пропукана. Нашето предложение е за нова система от гаранции за сигурност за Украйна. Това е нов тип международен договор“, обясниха украинците и подчертаха, че очакват гаранциите на САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Полша и Израел. „Това е системата, върху която искаме да изградим ново бъдеще за Украйна“, категорични са пратениците на Киев.

Ракета удари областната администрация в Николаев

Украйна няма да членува в НАТО и няма да разполага чужди военни бази на своя територия

Украинците обаче посочват, че има нерешени проблеми, които засягат Донбас и Крим. Те предлагат на Русия да приеме, че в рамките на 15 години въпросът с Крим няма да бъде разрешен с военни средства. През това време двете страни ще водят преговори. Донбас обаче е отделна тема и тя е оставена на президентите. Гаранциите на чуждите страни няма да се простират върху Донбас и Крим. 

Делегацията на Украйна повтори тезата на президента Зеленски, че решенията от преговорите трябва да се подложат на референдум в Украйна. След референдума в Украйна, държавите-гаранти ще ратифицират споразумението в своите парламенти. Украйна обеща да предприеме най-строги мерки срещу престъпници, които малтретират руски военнослужещи, каза ръководителят на руската делегация, президентският помощник Владимир Медински, след руско-украинските разговори в Истанбул

Въпросите са били поставени на руската страна и се очакват официалните отговори. Москва определи разговорите като конструктивни. „След днешния съдържателен разговор съгласувахме и предлагаме решения, по които ръководителите двете държави ще могат едновременно с парафирането на договора от външните министри да постигнат съгласие по някои политически детайли и нюанси“, заяви Владимир Медински.

Стана ясно още, че среща между Путин и Зеленски ще се състои веднага след подписването договора между Русия и Украйна на ниво външни министри.

Делегациите напускат Истанбул и утре няма да има втора среща. Руската делегация пристигна вчера през деня, а късно тази нощ в Истанбул долетяха и украинските преговарящи. Турският президент Ердоган приветства участниците в преговорите и след това замина за визита в Азербайджан. Ердоган напомни на преговарящите, че носят историческа отговорност, пише „Сега“.

Украйна опроверга информацията за опитите за отравяне

По време на визитата на Ердоган в Долмабахче се появи негова снимка с руския милиардер Роман Абрамович, който също е в Истанбул. На снимката е и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама